Doorgaan naar artikel

Omzet foodwinkels krimpt licht

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva/Industrial Photograph

Foto: Canva/Industrial Photograph

De omzet met voedings- en genotmiddelen was in maart 2022 0,9% minder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit detailhandelscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verkoopvolume was 6,2% kleiner dan een jaar eerder.

Supermarkten hadden 1,4% minder omzet dan een jaar geleden. Speciaalzaken blijven groeien. Ook dit jaar hadden zij een omzetgroei van 3,1%. In 2020 behaalde de foodsector een recordomzet, dit stabiliseert nu langzaam. Op de waardeindex hebben speciaalzaken in maart 2022 een waarde van 100,8 (2015 = 100), supermarkten hebben 123,8 punten. De foodsector zit nog ruim boven het niveau van 2019, voor de coronapandemie. De winkels profiteren nog steeds van de verkooptoename vanwege de lockdowns.

Minder volume

In de gehele foodsector nam het volume af. Supermarkten verkochten 6,2% minder volume. Ook speciaalzaken verkochten minder volume dan in het voorgaande jaar.

Non-food meer omzet

De non-foodwinkels draaiden meer omzet. Dit wordt voornamelijk verklaard door de hogere verkoopprijzen. In totaal draaide de detailhandel bijna 9% meer omzet dan een jaar geleden. Met name kledingwinkels draaiden meer omzet dan in het voorgaande jaar, plus 53%.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin