Omzet industrie trekt weer bij na lange dip

19-11-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De omzet in de industrie stijgt met ruim 15%, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig kwartaal was al een stijging te zien en die zet ook in dit derde kwartaal door. Dit is voor het eerst sinds 2018 dat de omzetten stijgen in de industrie. De binnenlandse omzet van industriële producten steeg met 18% en de buitenlandse met 13%. Ook de afzetprijzen lagen hoger dan in 2020, dit neemt toe met 15%.

Voedingsmiddelen en transport blijven achter

Bijna alle sectoren lieten een goede groei zien, vooral de raffinaderijen en chemie (47%). De omzet in de voedingsmiddelenindustrie bleef achter in vergelijking met de andere sectoren. De branche behaalde een omzetgroei van 7%. Alleen transport had een daling ten opzichte van vorig jaar, -7,8%. In deze branche zitten ook de producenten van auto’s, aanhangwagens en opleggers. Vooral de omzet in het buitenland bleef erg achter. Opvallend: de producenten van andere transportvoertuigen zoals schepen, treinen, vliegtuigen en (brom)fietsen maakte juist wel meer omzet, 19%.

Ondernemers positief

De ondernemers in de industrie zijn postiever gestemd dan vorig jaar over de omzetten in het vierde kwartaal. In 2020 dacht nog 14% dat de omzet in de komende drie maanden zou stijgen, in 2021 is dat 24%. Daarnaast verwacht 21% een toename van personeelssterkte, dat was in het vorige kwartaal nog 18%.

Hilhorst
Alieke Hilhorst RedacteurBeheer