Omzet vleesvervangers VS: vriesvak stijgt, koeling daalt

24-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

In juli daalde de omzet van vleesvervangers uit de koeling in de Verenigde Staten met dubbele cijfers ten opzichte van een maand eerder. Tegelijkertijd steeg de omzet van vleesvervangers uit het vriesvak. Dat blijkt uit IRI-cijfers, waarover Foodnavigator bericht.

Totale omzet gestegen

De totale omzet van vleesvervangers steeg in juli met 7,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Die stijging kwam echter voornamelijk door hogere prijzen, want het volume daalde met ruim 5%. Vleesvervangers in de koeling zorgden voor een omzet die 14,6% lager was met een daling van het volume van ruim 15%. De daling in het volume van vleesvervangers in het vriesvak was iets minder groot, bleef zelfs ongeveer gelijk met een daling van 0,3%. De omzet nam toe met 9%.

In de VS is de verkoop van vleesvervangers in het vriesvak ook groter dan in de koeling: de omzet van diepvriesvleesvervangers is $ 77,5 miljoen en die van gekoelde vleesvervangers $ 42,7 miljoen. Volgens de cijfers van IRI kwam de omzet uit vleesverkoop (vers rauw vlees en bewerkt vlees zoals bacon en ham) uit op $ 8,5 miljard: 5,6% hoger dan een jaar eerder, 1,3% lager in volume.

Populairste gekoelde vleesvervangers

De populairste gekoelde vleesvervangers zijn worstjes, patties (dunne hamburgers) en gehakt. Deze categorieën lieten echter allemaal een daling zien in zowel omzet als volume, met respectievelijk -3,4% en -15,4% voor worstjes, -32,2% en -29,9% voor patties en -26,3% en -25,4% voor gehakt.

Eén van de verklaringen voor de verschuiving van gekoeld naar diepvries is dat diepvriesproducten iets goedkoper zijn. Daarnaast vinden er in de supermarkten wat veranderingen plaats, waardoor er in het versschap minder plaats is, maar die ruimte verschuift naar het vriesvak.

Kloosterman


Beheer