Skip to content

Omzetdaling voor Tönnies door corona

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Boerderij

Foto: Boerderij

Het Duitse vleesconcern Tönnies boekte in 2020 3% minder omzet. De daling komt vooral door de lagere varkensprijs (gemiddeld 9,3% lager dan in 2019) en de vier weken durende stillegging van de slachterij in Rheda vanwege het coronavirus.

De omzet bedroeg € 7,05 miljard. “Het coronajaar 2020 was de grootste uitdaging in de geschiedenis van het bedrijf en zijn medewerkers”, aldus Clemens Tönnies, mede-eigenaar en directeur. In juni vorig jaar werd de locatie van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück op last van het lokale bestuur gesloten vanwege een coronabrandhaard onder medewerkers. Ook op andere locaties van het bedrijf waren coronabesmettingen onder personeel, die de productie beïnvloedden.

Sluiting van de locatie in Rheda

Het bedrijf verwerkte op zijn Duitse locaties 16,3 miljoen varkens, 2% minder dan een jaar eerder. Ook deze daling is te wijten aan de sluiting van de locatie in Rheda en de daarop volgende productievermindering. “Ons bedrijf bestaat uit 29 productievestigingen over de hele wereld, waarvan 28 een solide jaar achter de rug hebben”, aldus Tönnies. Op de andere locaties, vooral in het buitenland, groeide Tönnies fors.

Groot-Brittannië als groeimarkt

In Denemarken, Groot-Brittannië en Polen werden 4,5 miljoen varkens verwerkt. Dat is 17% meer dan in 2019. Het vleesconcern ziet vooral Groot-Brittannië als groeimarkt. Het bedrijf maakte er een omzet van meer dan € 500 miljoen.

De prijs per kilo geslacht gewicht voor varkens schommelde vorig jaar tussen € 1,19 en € 2,02, ‘wat uiteraard een grote impact had op de omzet van het bedrijf’. Onder andere de sluiting van de horeca door het coronavirus en het exportverbod van varkensvlees naar derde landen door Afrikaanse varkenspest in Duitsland hadden invloed op de prijs.

Rundvleesmarkt

De sluiting van de horeca had ook impact op de rundvleesmarkt. Omdat Tönnies in de rundvleessector vooral aan de foodservice levert aan Europese landen als Frankrijk en Groot-Brittannië, is de divisie in 2020 niet gegroeid. Het bedrijf verwerkte 420.000 runderen. Dat is 4% minder dan vorig jaar.

Onlangs werd bekend dat het bedrijf ook wil groeien in de markt voor vegetarische en veganistische vleesvervangers. De vorig jaar gebouwde fabriek in Böklund wordt in capaciteit uitgebreid.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin