Onafhankelijke controle en certificering EKO-keurmerk

22-07-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Kiwa en Control Union gaan de onafhankelijke controles en certificering voor het EKO-keurmerk uitvoeren.

Daartoe heeft Stichting EKO-keurmerk een contract getekend met beide controleorganisaties. Stichting EKO-keurmerk telt meer dan 1.000 keurmerkhouders. Het gaat hier om boeren, winkels en partijen uit de handel en verwerking. Tot nu toe werden de controles en certificering intern geregeld.

EKO-normen

Afgelopen periode is er volgens een woordvoerder vanuit de verschillende sectoren hard gewerkt om te komen tot zogenoemde EKO-normen. Deze gelden bovenop de Europese biologische wetgeving waar Skal Biocontrole verantwoordelijk voor is.

Kiwa en Control Union zijn geen onbekenden in de biologische sector. Volgens de stichting worden veel EKO-keurmerkhouders al door een of beide organisaties bezocht voor andere controles. Mogelijk helpt dit de kosten te verlagen. De kosten voor externe certificering en controle komen namelijk voor rekening van de keurmerkhouders.

Flexibeler

Voorheen vertaalden boeren en producenten hun ambities en maatregelen in een eigen bedrijfsplan. De nieuwe sectorspecifieke EKO-normen, die continue worden aangevuld, gelden voor alle bedrijven in een specifieke sector.

Zoals gezegd gelden de EKO-normen aanvullend op de Europese wetgeving voor biologisch. De woordvoerder van Stichting EKO-keurmerk geeft aan dat het in de praktijk moeilijk is om extra eisen aan biologisch Europees geregeld te krijgen. Via het EKO-keurmerk kunnen Nederlandse biologische boeren en producenten nu relatief eenvoudig aantonen dat zij extra inspanning leveren bovenop de Europese wetgeving.

Stichting EKO-keurmerk heeft een nieuwe communicatiecampagne gelanceerd rondom het EKO-Keurmerk. Meer info is te vinden op: www.eko-keurmerk.nl.

Willem Veldman


Beheer