Derk Boswijk, CDA-Kamerlid. Foto: ANP
De hyperbool is als stijlfiguur niet aan iedere volger van CDA-Kamerlid Derk Boswijk besteed. Met schromelijke overdrijving bood hij excuses aan, die wat al te letterlijk werden genomen.
Het was niet de gelukkigste week voor CDA’er Derk Boswijk. Afgelopen weekeinde kreeg hij een mestlading aan kritiek over zich heen vanwege de excuses die hij vorige week aanbood. Hij vroeg zich in gemoede af of hij nog wel actief wil blijven in de politiek. En dat allemaal om een paar woorden die hij wel had gezegd, maar waarvan de overdrijving en ironie niet werden geproefd.
Excuses voor dertig jaar CDA-beleid
Eerst even terug naar het debat waar het allemaal gebeurde. PvdA’er Joris Thijssen vroeg Boswijk of hij excuus kon maken voor de afgelopen drie jaar, waarin de PAS-melders niet zijn gelegaliseerd. Boswijk ging in de overdrijvingsmodus en bood niet excuses aan voor slechts drie jaar, maar voor dertig jaar CDA-beleid. Hij voegde eraan toe dat hij bij het volgende debat over stikstof in zak en as zou verschijnen.
De overdrijving in Boswijks woorden kwam niet bij iedereen aan. De NOS maakte er op zijn website een bericht over onder de kop: ‘Het spijt me dat we het zover hebben laten komen’. Het bericht ging viraal op Twitter. Columnist Vergaderboer nam de hyperbool van Boswijk ten onrechte letterlijk, alsof de CDA’er met zijn woorden de linkse oppositie omarmde en tegelijk zijn eigen partij en de boeren een trap na gaf.
Bewuste overdrijving
Je kunt je afvragen of de woorden van Boswijk gelukkig gekozen waren. Wie bij het debat was, voelde meteen aan dat Boswijks woorden een schromelijke en bewuste overdrijving waren. Maar die bijsluiter ging verloren in de berichtgeving. Zijn eigenlijke boodschap is: wat heb je aan excuses? We moeten naar de toekomst kijken.
PvdA
Waarom vroeg PvdA’er Thijssen eigenlijk om excuses voor de afgelopen drie jaar? Als je iets verder dan drie jaar terugkijkt, kom je opeens uit bij de duimendikke vingerafdrukken van de sociaal-democraten op het stikstofdossier tot en met oud-PvdA-leider Diederik Samsom, die net als Thijssen voetstappen bij Greenpeace heeft liggen. Het was een PvdA-staatssecretaris (Sharon Dijksma) die het door de rechter afgeschoten Programma Aanpak Stikstof invoerde. En wie was toen de belangrijkste medeplichtige van de PvdA? Dat was de VVD. Boden VVD en PvdA hun excuses aan? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Die oplossing krijg je niet door ‘het spijt me’ te zeggen
CDA’er Boswijk kan soms verfrissend uit de hoek komen. Soms klinkt hij zakelijk, misschien wel kil. Boeren bij wie hij op bezoek is geweest, kennen hem echter ook als een bevlogen politicus die het beste voor heeft met de sector. De positie van de PAS-melders en alle andere ondernemers die door de rechterlijke uitspraak in de knel zijn geraakt, knaagt aan hem. Hij wil daarvoor een oplossing. Die oplossing krijg je niet door ‘het spijt me’ te zeggen.
Niet goed begrepen
Boswijk weet dat hij in zijn eentje geen potten kan breken en dus compromissen moet sluiten – als het moet zelfs met D66. Hij sluit liever een stevig politiek akkoord waarmee de boer vooruitkomt, dan dat hij aan de zijlijn ‘schande, schande’ roept. Hij wil niet met meel in de mond praten. En soms wordt hij daardoor niet goed begrepen.