Skip to content

Onbekend fat filled melkpoeder verovert wereldmarkt

Updated on:
Zuivel
Achtergrond
Melkpoeder in opslag bij Vreugdenhil in Gorinchem. - Foto: Herbert Wiggerman

Melkpoeder in opslag bij Vreugdenhil in Gorinchem. - Foto: Herbert Wiggerman

Niet plantaardige zuivel verovert de markt, maar deels plantaardig melkpoeder. Dat bewijst het succes van fat filled poeder op tropische markten. Het lijkt een minder sexy voedingsmiddel, maar is zeker zo populair.

Terwijl zo onderhand iedereen in Nederland en in de Westerse wereld weet wat melkvervangers zijn, hebben relatief weinig mensen gehoord van hybride zuivelproducten zoals fat filled melkpoeder. Dat is magere melkpoeder aangevuld met plantaardig vet – meestal palmolie. De afzet van deze productsoort neemt de laatste jaren een steeds hogere vlucht, veel meer dan de afzet van volledige zuivelvervangers.

Omzet vorig jaar zo’n € 2 miljard

Volgens marktonderzoeksbureau Gira bedroeg de totale wereldhandel van fat filled poeder vorig jaar zo’n 700.000 ton. Dit is wel iets minder dan de totale Nederlandse kaasproductie (900.000 ton), maar vertegenwoordigt bij de huidige marktprijzen toch een waarde van om en nabij de € 2 miljard. Het gekke is wel dat je dit product eigenlijk in geen enkele categorie terugvindt. Niet in Nederland en niet in de EU.

Wie een indicatie wil van de productieomvang van fat filled poeder, komt uit bij een vage verzamelcategorie (code 19019099).

EU grootste producent

De Europese Commissie werkt echter aan verandering. Volgens goed ingevoerde bronnen komt er dit jaar een nieuwe statistiekcode voor het product. Dat werd ook wel tijd, want de EU is met zo’n 500.000 ton per jaar wereldwijd de grootste producent van fat filled melkpoeder. Nederland blaast daarbij een stevig deuntje mee. Vreugdenhil Dairy Foods is de oudste en grootste producent van deze melkpoedersoort. Sinds medio vorig jaar zit FrieslandCampina ook in de business, vanuit de vestiging in Leeuwarden.

Fat filled melkpoeder langer houdbaar

Fat filled melkpoeder kwam ooit op als goedkope vervanger van volle melkpoeder en heeft dit product inmiddels op veel – vooral tropische – markten, verdrongen. Maar het succes van het product komt niet alleen door de lagere prijs. Fat filled zuivel is ook beter geschikt voor tropische afzetmarkten. Plantaardige olie heeft als voordeel boven melkvet dat het – zeker bij hogere temperaturen – langer houdbaar is en geen ranzige smaak geeft.

De doorsnee fat filled poeder bevat 24% eiwit en 28 tot 30% plantaardig vet, maar er bestaan inmiddels heel veel andere specificaties. Het plantaardige vet voor fat filled poeder is in Nederland dicht bij de hand door de grote import en verwerking van oliepalmproducten.

Markt mageremelkpoeder profiteert

Tegenover het nadeel dat door het succes van fat filled poeder andere afzet moet worden gevonden voor melkvet (want dat gaat niet meer of minder mee in vol melkpoeder), staat het voordeel dat fat filled de magere melkpoeder in haar succes meesleept. Want door de grote vraag naar het eerste product, wordt ook de markt voor gewone magere melkpoeder opgeschoond en gaan de prijzen ervan mee omhoog.

De langjarig gemiddelde prijs van magere melkpoeder schuurt tegen € 2.200 per ton aan, terwijl de huidige prijs ruim € 2.500 per ton bedraagt. Deze prijs is ongetwijfeld ook door andere oorzaken hoog, maar enig verband lijkt er toch te zijn. Fat filled brengt enkele honderden euro’s per ton meer op.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin