Onbemand buurtwinkeltje Pantry verkoopt streekproducten

Oprichter Lukas Lagerweij bij de Pantry. De onbemande supermarkt verkoopt alleen lokale producten. - Foto: Ronald Hissink
Oprichter Lukas Lagerweij bij de Pantry. De onbemande supermarkt verkoopt alleen lokale producten. - Foto: Ronald Hissink

De innovatieve mini-supermarkt Pantry in het Gelderse dorp Wilp kent een vliegende start. Er liggen enkel producten van lokale boeren en leveranciers. De onbemande winkel gaat open met behulp van de Pantry-app op de smartphone. Klanten zijn enthousiast en initiatiefnemer Lukas Lagerweij denkt al aan extra vestigingen.

Pantry is in Wilp een proefproject. De eerste weken na de start zijn hoopvol; klanten maken er volop gebruik van en de deelnemende boeren zorgen er uit eigen initiatief voor dat de schappen gevuld blijven.

QR-code scannen om binnen te komen

Dinie in ’t Veld komt vanuit Twello gefietst om bij Pantry inkopen te doen. Het elektronische slot van de mini-supermarkt, die een oppervlakte kent van 20 vierkante meter, wordt door haar ontgrendeld met het scannen van een QR-code. Eenmaal binnen scant ze de benodigde AGF-producten, vlees, zuivel en brood en rekent af via iDeal. “Heel erg handig, dit is al de derde keer dat ik hier kom”, zegt In ’t Veld. “Ik ondersteun hiermee de boeren in deze omgeving en ik hoef niet afzonderlijk naar hen toe. Wat ik nodig heb, ligt hier bij elkaar.”

De app Pantry is te vinden in de App Store of Google play Store. Klanten dienen zich te registreren om een account met inlog aan te kunnen maken. Dinie In ’t Veld heeft dit gedaan en van tevoren thuis gekeken wat op dat moment voorradig is in de winkel. Er hangen namelijk zes camera’s, gericht op de verschillende schappen. Onder in het menu ‘Voorraad’ is via de camera’s te zien wat op dat moment in de schappen ligt. Ook de boeren kunnen zien hoe het er voor staat en of ze moeten aanvullen. Er is met hulp van de app-ontwikkelaar een manier gevonden die ervoor zorgt dat de klanten die op dat moment in de winkel zijn, niet herkenbaar in beeld komen; uit privacy-overwegingen.

Tekst gaat door onder de foto

Klanten in onbemande buurtsuper Pantry. De winkel is toegangelijk door het gebruik van een app. Hiermee rekent de klant ook de producten af. - Foto: Ronald Hissink
Klanten in onbemande buurtsuper Pantry. De winkel is toegangelijk door het gebruik van een app. Hiermee rekent de klant ook de producten af. - Foto: Ronald Hissink

Seizoensgebonden producten

In de app worden de deelnemende boeren en leveranciers, op dit moment twaalf, ook voorgesteld. Zoals boer Klunder die de biologische melk levert, boerderij de Kolke die groenten teelt als sla, andijvie, kool, sla- en snijbonen, rode bieten en peulen. Deze verse streekproducten worden seizoensgebonden aangeboden in Pantry. Familie Schrijver van boerderij De Oye is ook deelnemer en levert tafelaardappelen van de rassen Nicola en Bildstar die verbouwd worden op de rivierklei. Boerderij Dijk43 levert het varkensvlees. Een onderneming die duurzaam en diervriendelijk produceert, met behulp van de werkzame cliënten op deze zorgboerderij.

Melkveebedrijf Welgelegen:

Pantry levert ons de eerste weken zo’n € 200 omzet per week op. Een mooi begin

Ook melkveebedrijf Welgelegen, een pachtbedrijf, doet mee en levert de kaas. “We zijn in april van dit jaar begonnen met kaasverkoop”, legt Sophie Ooijman van de boerderij uit. “Dus zoek je dan afzetkanalen. Een ervan is Pantry geworden en het levert ons de eerste weken zo’n € 200 omzet per week op. Een mooi begin”, aldus Sophie, die op Facebook over Pantry las en in contact trad met haar dorpsgenoot Lukas Lagerweij; de bedenker van Pantry.

Bewustwording

Met deze streekwinkel zorgt Lagerweij voor een stuk bewustwording bij de consument, en ook bij de boeren die deelnemen. Lagerweij is al brainstormend met vrienden gekomen tot het opmerkelijke en unieke initiatief waarbij het aanbod van de boeren centraal wordt aangeboden in de dorpskern van Wilp. Hij stimuleert zowel leverancier als klant rekening te houden met de seizoenen. De vriendengroep heeft duurzaamheid en lokaal produceren hoog in het vaandel staan en dat zijn dan ook twee belangrijke pijlers onder het ontstaan van Pantry.

“Een mooie bijkomstigheid is dat de deelnemende boeren en leveranciers ook met elkaar in contact zijn gekomen. Zo levert onze groenteboer nu ook aan restaurant De Kribbe”, zegt Lagerweij die producenten heeft aangetrokken uit een straal van 5 kilometer rond Wilp, een dorp dat zo’n 1.000 inwoners telt. Uitzondering is varkenshouderij Dijk43, die op 10 kilometer afstand van de winkel is gevestigd.

Tekst gaat door onder de foto

De Pantry heeft een oppervlakte van 20 vierkante meter. De consument kan live de voorraad bekijken door camera's. - Foto: Ronald Hissink
De Pantry heeft een oppervlakte van 20 vierkante meter. De consument kan live de voorraad bekijken door camera's. - Foto: Ronald Hissink

20% van de omzet gaat naar Pantry en 80% naar de deelnemende boeren. Wanneer de omzetten de komende tijd verder stijgen wordt de verdeling: 15% versus 85%. Lagerweij wil Pantry graag uitbreiden naar andere dorpen. De onbemande streekwinkels moeten te vinden zijn op locaties waar weinig tot geen mogelijkheden zijn om dagelijkse boodschappen te doen. “Op dit moment heb ik al enkele locaties op het oog, in de dorpen Teuge en Nijbroek. Eerst is het zaak hier nog te finetunen, zodat ook een volgende Pantry succesvol kan zijn”, legt Lagerweij uit.

Workshops

Vooraf had hij verwacht dat vooral jongeren gebruik zouden maken van Pantry omdat gewerkt wordt met apps, QR-codes etc. Het blijkt niet het geval. “De 83-jarige buurvrouw van de winkel is, na een korte instructie, ook klant geworden en redt zich er goed mee”, geeft Verweij als voorbeeld. Wel wil hij binnenkort workshops houden voor inwoners, zodat ze goed geïnstrueerd worden hoe ze precies te werk moeten gaan om binnen te komen en de artikelen te kunnen kopen. Voor sommigen is zo’n winkel met technische snufjes begrijpelijkerwijs toch nog een drempel. Heel misschien wordt het winkeltje nog in deeltijd bemand, mochten er te veel mensen zijn die toch niet goed met de smartphone uit de voeten kunnen.

Extra inkomstenbron voor boeren

Voor de deelnemende boeren is Pantry een extra inkomstenbronnetje, aldus Lagerweij. Voordeel voor deze lokale producenten is dat ze hun eigen prijs bepalen. Doordat zij niet meer hoeven te leveren aan een tussenpersoon, maar direct aan de consument, krijgen zij een betere prijs voor hun product. Ook worden ze wat bekender in de omgeving; via schermen in de winkel en filmpjes zien consumenten waar de lokale producten vandaan komen en maken ze kennis met de afzonderlijke boeren.

Wat verstaan we onder een korte keten en welke kansen en uitdagingen biedt dit ondernemers? Lees meer op de themapagina Korte ketens

Rensen
Edwin Rensen Freelance redacteurBeheer