Onbemande streekwinkel breidt uit: ‘Een netwerk aan Pantry’s is de droom’

Lukas Lagerweij is een van de oprichters van onbemande streekwinkel Pantry. De onbemande supermarkt start op 19 september met de verkoop van streekproducten op station Ede-Wageningen. - Foto: Koos Groenewold
Lukas Lagerweij is een van de oprichters van onbemande streekwinkel Pantry. De onbemande supermarkt start op 19 september met de verkoop van streekproducten op station Ede-Wageningen. - Foto: Koos Groenewold

De onbemande streekwinkel Pantry opent een tweede locatie, op treinstation station Ede-Wageningen. Dat betekent een andere doelgroep en nieuwe, lokale leveranciers. “We willen treinreizigers overtuigen om gezonde en eerlijke maaltijden en snacks te kopen.”

In oktober 2021 opende Lukas Lagerweij de eerste onbemande streekwinkel Pantry in het dorp Wilp. Daar was al lange tijd geen supermarkt meer en de vraag naar lokale producten nam toe. Lagerweij en zijn partners besloten daarop in te springen.

Ze bedachten het concept Pantry, een winkeltje waar boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product en streekproducten toegankelijker verkrijgbaar zijn. De winkel is onbemand en kan geopend worden met de app, daarin kunnen consumenten hun product ook afrekenen. De winkel is negentien uur per dag geopend en voorraden zijn live te bekijken via de camera’s die in de winkel hangen.

Inmiddels is de app 2.600 keer gedownload en hebben 1.500 van deze mensen ook een keer gebruik gemaakt van de winkel. “In Wilp slaat ons concept aan”’ vertelt Lagerweij, “consumenten vinden het makkelijk omdat ze op ieder gewenst moment langs kunnen komen. We hebben veel terugkerende klanten, de meeste in het dorp, maar ook mensen die speciaal voor de Pantry langskomen.”

Uitbreiding onbemande streekwinkel langs het spoor

Het was altijd al het plan om meerdere Pantry’s in het land te hebben. Nu gaat dat werkelijkheid worden. Reizigers op station Ede-Wageningen kunnen binnenkort voedingsmiddelen van lokale producenten kopen in de winkel. Groenten en fruit van telers uit de omgeving, eieren, koekjes en broodjes. “Hoewel we nu ervaring hebben opgedaan in Wilp, is dit totaal nieuw voor ons. Ik zou niet willen zeggen dat we het wiel opnieuw moeten uitvinden, maar wel hoe we het moeten monteren. Hier moeten we weer contact leggen met een groep producenten die hun producten in onze winkel willen leggen. We gaan hier bijvoorbeeld een ander assortiment aanbieden: kant-en-klaarmaaltijden, belegde broodjes en gezonde drankjes. In Wilp kopen mensen een zak aardappelen, het is niet erg praktisch om dat mee te nemen op de fiets of in de trein.”

We hebben duidelijk de opdracht gekregen dat wij gezonde voeding aan moeten bieden

De mogelijkheid om de winkel te starten is aangeboden door de gemeente Ede, NS, Wageningen UR en het Voedingscentrum. Bedrijven met een goed concept om gezonde voeding aan te bieden op het station konden een plan indienen. Uiteindelijk werd de Pantry gekozen en mogen zij een jaar tot anderhalf jaar gebruik maken van de locatie op het station. De onbemande supermarkt is de eerste stationswinkel bij de NS die streekproducten van lokale producenten gaat verkopen. “We hebben duidelijk de opdracht gekregen dat wij gezonde voeding aan moeten bieden. De gemeente wil een gezonde voedselomgeving creëren, vooral op een centrale plek als het station. Wij mogen hier experimenteren en kijken of het lukt.”

Concurreren met saucijzenbroodjes

Op het station zijn nog twee andere eetgelegenheden. Hier worden veelal snacks en broodjes verkocht. Hoe gaat de Pantry concurreren met saucijzenbroodjes? “Ja, dat gaat lastig worden. We hopen dat consumenten toch voor ons kiezen omdat onze producten van hoge kwaliteit zijn en ook heel erg lekker. Daarnaast zit er een goed verhaal achter. Ik merk dat consumenten het steeds belangrijker vinden om een eerlijk product te kopen en het leuk vinden om te weten waar het vandaan komt. De consumenten zullen in Ede verschillen met die in Wilp. Ede-Wageningen is een druk station met veel studenten en mensen die doorreizen. We zetten hier ook meer in op gemak en snelheid. De Pantry is al een snel concept omdat mensen zelf kunnen afrekenen via hun mobiel en niet in de rij hoeven staan. Ik denk dat dat best kan aanslaan.”

Lagerweij vertelt dat het niet lastig was om producenten te vinden. In de omgeving zitten genoeg boeren en ook in Ede zelf zitten veel ambachtelijke en innovatieve producenten die graag met hun producten in de Panty willen liggen. “De Pantry is de uitbater van de locatie, wij doen de marketing en zorgen dat de winkel is ingericht. Onze producenten zorgen voor de invulling. Per verkocht product gaat 80% naar de producent en 20% naar de Pantry. De producenten mogen zelf de prijs bepalen en zorgen dan voor de bevoorrading.”

Netwerk van Pantry’s

Lagerweij probeert alles uit de omgeving te halen, maar wil daar geen cijfers aan hangen. In Wilp komt 80% van de producten uit een omtrek van 5 kilometer, vertelt hij, maar hij stelt niet eenzelfde doel voor Ede. “Wij werken met de producten die hier te krijgen zijn en streven ernaar om dit van zo dichtbij mogelijk te halen. Eieren en kippen zijn in de omgeving van Ede goed vertegenwoordigd, maar andere producten wat minder. Die komen dan van wat verder weg. Het gaat ons niet om de exacte kilometers, maar om de kwaliteit van het product. We hopen misschien ook wel dat er over een paar jaar een markt om de Pantry heen groeit. Dat producenten in een product-gat springen omdat ze een verkoopplek hebben.”

Meer locaties voor onbemande streekwinkel

Lagerweij hoopt dat de Pantry ook op deze locatie een succes wordt en dat NS nog meer gezonde winkels op haar stations wil. “Een heel netwerk aan Panty’s is wel de droom. Dat consumenten in de app kijken en zien ‘oh hier is ook een Pantry!’.” Lagerweij werkt hard om deze droom werkelijkheid te maken. Eind dit jaar hoopt hij nog twee locaties in het land te openen: één in Nijmegen en één in Appingedam. “Wat mij betreft komt er op ieder station en in iedere stad of dorp een onbemande Pantry. Zo maken we goed, lokaal eten bereikbaar voor iedereen.”

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer