Onbewerkt roodvlees geen extra risicofactor

07-04 | |
Foto: VRBLD photofilm
Foto: VRBLD photofilm

De consumptie van onbewerkt rood vlees en onbewerkt pluimveevlees heeft geen aantoonbaar negatief effect op hart- en vaatziekten en sterfte.

Dit blijkt uit een brede studie onder ruim 134.000 personen uit alle bevolkingslagen in 21 landen. Dit meldt het American Journal of Clinical Nutrition.

Bestaande voedingsrichtlijnen in ander daglicht

De bevindingen van een team onderzoekers stellen de bestaande voedingsrichtlijnen in een ander daglicht, zo wordt gesteld. In zowel Amerikaanse als ook Nederlandse voedingsrichtlijnen wordt de consumptie van roodvlees en pluimveevlees ontraden, omdat deze vleessoorten worden aangewezen als een belangrijke bron van middellange- en langeketen verzadigde vetzuren en daarmee van veel hart- en vaatziekten en oversterfte.

PURE Study

De zogenoemde PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) Study ontkracht dit. Bewerkt vlees daarentegen heeft wel aantoonbaar negatieve gevolgen voor sterfte en hart- en vaatziekten. Zeker als bewerkt vlees in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd.

van der Horst
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.