Ondanks corona continuïteit op kalverbedrijf behouden

31-03-2020 | Laatste update op 02-02 | |
Thieu Derks (57) houdt 825 blankvleeskalveren in Samsbeek (N.-Br.).
Thieu Derks (57) houdt 825 blankvleeskalveren in Samsbeek (N.-Br.).

Vanwege corona probeert kalverhouder Thieu Derks mensen te weren van zijn bedrijf in Sambeek (N.-Br.).

Thieu Derks houdt blankvleeskalveren voor het Peter’s Farm-concept van de VanDrie Group.

Vanwege corona probeert de veehouder zo veel mogelijk mensen te weren van zijn Brabantse bedrijf. Zo kunnen vertegenwoordigers tijdelijk niet langskomen. “Normaal gesproken komt de vertegenwoordiger elke week langs. Gelukkig kunnen we wel telefonisch contact houden.”

Wel bezoek van voerleverancier

De kalveren zijn nu 13 weken oud. De dieren hebben de opstartperiode achter de rug. “Dit scheelt in dierenartsbezoekjes en andere externe bezoeken.” De voerleverancier komt wel langs. Dat is noodzakelijk om het bedrijf door te laten gaan. “Ik moet zorgen dat ik genoeg afstand hou van de chauffeur.”

Werken zonder personeel

Derks probeert de continuïteit op zijn bedrijf te behouden. De veehouder zet alle werkzaamheden in zijn eentje rond. Daarom hoeft hij geen rekening te houden met extra maatregelen voor personeel. “Zolang alles op deze manier doorgaat, verandert er op het bedrijf niet zo heel veel. De dieren hebben gewoon de verzorging nodig en die kan doorgaan.”

Iedereen zal er door de coronacrisis economisch gezien op achteruit gaan

Stroevere afzet kalveren door corona

Wel verwacht Derks dat Corona nog lang gevolgen zal hebben. De afzet van de kalveren zal naar Derks verwachting minder soepel verlopen, en de prijs zal dalen. “Iedereen zal er economisch gezien op achteruit gaan. Nu merken we pas in wat voor luxe we normaal gesproken leven, nu die opeens niet meer zo vanzelfsprekend is.” Derks is er van overtuigd dat de coronacrisis voor lange tijd gevolgen gaat hebben.

Purmer
Marleen Purmer RedacteurBeheer