Ondanks lichte prijsdruk standvastige broccoliprijzen

13-08-2020 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Met 75 tot 80 cent per kilo staat de prijsvorming van broccoli licht onder druk, maar wordt door telers gezien de huidige omstandigheden als redelijk standvastig getypeerd.

Tot op heden verloopt het broccoliseizoen voor telers naar tevredenheid. Bij de start van het seizoen werden in de vrije handel prijzen tot € 2 per kilo betaald. Daarna liep het wat minder, maar in de eerste helft van juli zaten de prijzen weer op een niveau van € 1,10 tot € 1,50.

Op dit moment zijn de prijzen weliswaar weer wat gezakt, maar handhaven ze zich nog altijd op een het redelijke niveau van 75 tot 80 cent per kilo. De vraag naar broccoli is momenteel ook wat minder, ongetwijfeld door de huidige tropische temperaturen.

Iets oplopende aanvoer

Teelttechnisch gezien is het alle hands aan dek met beregenen, maar de gewassen staan er over het algemeen goed bij. Dat uit zich in een goede kwaliteit met mooie zware schermen en normale tot iets lagere aanvoerhoeveelheden dan telers gemiddeld gewend zijn.

De verwachting is dat als in de komende dagen de voorspelde neerslag valt, dat dan volgende week de aanvoer weer iets zal oplopen. Op de wat langere termijn zullen de gevolgen van de huidige ongekend warme week zichtbaar worden in de vorm van uitstel van schermvorming en rasafhankelijk doorwas of bonkigheid. “Het is geen kwestie van of zich dat gaat uiten, maar wanneer dat gaat gebeuren”, stelt een Noord-Hollandse teler droogjes vast.

Prognose: op de wat langere termijn minder aanvoer.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.