Onderhandelaar: brexit-deal steeds onwaarschijnlijker

Dat er nog op tijd een deal met de Britten wordt gesloten over de handel na brexit, is met de dag onwaarschijnlijker.

Dat heeft EU-onderhandelaar Michel Barnier verklaard na de zoveelste overlegronde zonder enig resultaat. Aan Britse kant blijft de hoop wel bestaan dat er tijdig een akkoord wordt bereikt. “Ik zie nog steeds wel kansen om tot een akkoord te komen”, zegt hoofdonderhandelaar David Frost.

Hete hangijzers

Barnier schuift de schuld vooral in de schoenen van de Britten, die, zo stelt hij, niet evenveel engagement en bereidheid om oplossingen te vinden hebben getoond. Hoewel er op ondergeschikte punten wel vooruitgang is geboekt, blijven de twee hete hangijzers onopgelost: het recht van EU-vissers om te vissen in Britse wateren en afstemming van de wederzijdse regelgeving zodat oneerlijke concurrentie, bijvoorbeeld door staatssteun, wordt voorkomen.

“Deze twee punten zouden niet als een verrassing moeten komen, want we zeggen dat al sinds het begin van de onderhandelingen drie jaar geleden. Maar op die twee punten toont het Verenigd Koninkrijk geen enkele wil om de patstelling te doorbreken”, aldus Barnier in Londen.

Lees verder onder de tweet

Heffingen en quota

De EU-onderhandelaar benadrukt eens te meer dat er zonder deal per 1 januari niet alleen douanecontroles komen, maar ook heffingen en quota. “Dat is de waarheid van brexit. Als we die extra fricties willen voorkomen, dan moeten we uiterlijk in oktober een deal bereiken. We hebben dus nog maar een paar weken en die moeten we niet verspillen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.