Onderhandeling graandeal houdt graanprijzen onder druk

15-03 | |
Er is weinig handel in graag. - Foto: Jan Willem van Vliet
Er is weinig handel in graag. - Foto: Jan Willem van Vliet

Het is heel stil op de graanmarkt. Deze week wordt bijna niets gekocht. Kopers zijn in afwachting wat er gebeurt met de afspraken over de graancorridor.

Rusland eist opheffing van bepaalde sancties en wil slechts een verlening van 60 dagen. In de markt werd uitgegaan van een verlenging van minimaal het dubbele aantal dagen. Met een kortere verlenging blijft de afzet van nieuwe Oekraïense oogst via de Zwarte Zee onzeker. En daarmee blijven de prijzen volatiel.

Dalende prijzen voertarwe

De voertarweprijzen op de fysieke markten hielden eerder deze week over het algemeen nog een vrij sterke koers naar beneden aan: grofweg tussen € 260 en € 270 per ton. Het gevoel heerst dat de prijzen misschien nog meer kunnen zakken, waardoor kopers een afwachtende houding aannemen.

Vorige week, toen de marktprijzen nog iets lager lagen, is er wel wat handel gedaan. Aan de andere kant lopen telers met dit prijsniveau niet snel warm om zaken te doen. Zij hebben een prijs van € 300 per ton in hun hoofd zitten.

Weinig invloeden op graanprijzen

Andere factoren – naast de graandeal – zijn niet zo sterk van invloed op de prijzen. Het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie veranderde in grote lijnen niet veel; het is wat dat betreft rustig op de wereldmarkt. Zo blijft de internationale vraag naar tarwe goed. Ook de EU-uitvoer van tarwe loopt met 21,5 miljoen ton tarwe 8,5% voor op de afzet in dezelfde periode een jaar geleden (1 juli 2022 tot en met 12 maart 2023).

Op de termijnmarkten was de afgelopen dagen wel iets verlichting te zien. Een zwakkere dollar ondersteunde de graanprijzen op de Amerikaanse termijnmarkt, omdat daardoor Amerikaans graan goedkoper op de wereldmarkt kan worden aangeboden. De prijsstijging was beperkt, mede omdat de besprekingen over de verlenging van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland voortduren.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer