Onderkant eiermarkt stijgt het hardst

25-09-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De eiermarkt is het dal door, maar de opbouw van de eierprijzen gaat veel trager dan waar pluimveehouders en handelaren op hadden gehoopt.

De markt wordt niet overspoeld met eieren en het is ook niet zo dat de vraag slecht is. Maar ten opzichte van hoe soepel de markt dit voorjaar liep, is het nu maar stroperig. De dreiging van een tweede golf van corona werpt een schaduw voor zich uit. De horeca is weer op gang, maar draait nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis. Uit vrees voor de effecten van nieuwe beperkende maatregelen blijft de inkoop behoudend.

Lees verder onder de grafieken.

NOP-richtprijs bruine scharreleieren plus 8 cent

De verkoop van tafeleieren in supermarkten compenseert momenteel niet de weggevallen vraag uit de horeca. De verkopen in het retailkanaal bevinden zich volgens pakstations op de normale niveaus voor deze tijd van het jaar.

Het prijsherstel gaat daardoor niet snel, maar wel gestaag door. Ook deze week vertonen de noteringen weer kleine plussen op de stand van vorige week. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt 8 cent naar € 6,47 per 100. Witte eieren van dat gewicht doen 9 cent meer dan vorige week en komen daarmee op € 5,89 per 100 eieren.

Kooi-eierprijs stijgt het hardst

Het meest opvallend is dat de kooi-eierprijs het hardst stijgt. De Duitse WeserEms notering van kooi-eieren (M) stijgt 15 cent, waar scharreleieren in die klasse € 0,10 per 100 stuks bijboeken. De WeserEms-notering voor industrie-eieren stijgt ook verder naar € 0,84 per kilo voor scharrel- en € 0,74 per kilo kooi-eieren. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt met 1,2 cent naar € 0,758 per kilo. En dat is positief, want als de onderkant van de markt aantrekt, gaan deze de prijzen voor scharreleieren opduwen.

Veel aanbod vanuit Zuid-Europa

Het basisproduct, de gewone scharreleieren, loopt het moeizaamst. In het bovensegment (eieren met ster, bio en freiland) gaat het herstel wat sneller. Maar de vraag is goed, de afzet is goed en door het koudere weer zal de consumptie van eieren stijgen. Er is levendige handel, waardoor de behoorlijk grote productie (vanuit Zuid-Europa is er veel aanbod van eieren in het basissegment), toch zijn weg vindt. De verwachting is dat de eiermarkt de geleidelijk stijgende prijslijn daardoor vasthoudt.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.