Doorgaan naar artikel

Ondernemersvertrouwen omlaag door nieuwe coronagolf

Geüpdatet op:
Business
Handel
Nieuws
Problemen in de leveringsketen en de hoge grondstoffenprijzen dempen het ondernemersvertrouwen. - Foto: Canva

Problemen in de leveringsketen en de hoge grondstoffenprijzen dempen het ondernemersvertrouwen. - Foto: Canva

Ondernemers blijven kampen met leveringsproblemen, daar komen zorgen over de opleving van het coronavirus in Europa bij.

Het ondernemersvertrouwen in Europa is volgens de Britse marktonderzoekers IHS Markit gedaald naar het laagste niveau sinds januari dit jaar. Bedrijven worstelden al met problemen in toeleveringsketens die overal spelen, en daar komt nu toenemende zorg bij over een nieuwe coronagolf.

De groei van de economische activiteit in de eurozone is in november nog wel iets sterker uitgevallen dan een maand eerder, aldus IHS Markit. Maar bedrijven zijn een stuk voorzichtiger geworden over de toekomst door de opleving van het coronavirus in Europa en de nieuwe strikte maatregelen in landen tegen de pandemie. Ook blijven ondernemingen kampen met de problemen in de leveringsketen en de hoge grondstoffenprijzen.

Economische groei zwakt af

Hoofdeconoom Chris Williamson van de marktonderzoeker zegt in een toelichting dat de economische groei in het vierde kwartaal waarschijnlijk zal afzwakken, zeker nu het stijgende aantal coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen voor hernieuwde economische verstoringen lijken te gaan zorgen in december.

De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit, die de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector in het eurogebied meet, steeg volgens een voorlopige schatting naar een stand van 55,8. In oktober was dat nog 54,2. Een niveau van 50 of hoger duidt op groei, daaronder op krimp. Het is voor het eerst in vier maanden dat die index een stijging laat zien. Volgens Markit was zowel in de dienstensector als in de industrie een sterkere groei te zien. In de dienstensector speelde de sector voedsel en dranken daar een belangrijke rol in.

Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) signaleert tot zover groei. De wereldwijde goederenhandel van de grootste economieën van de wereld, verenigd in de G20, is in het derde kwartaal wel minder sterk gegroeid dan in voorgaande kwartalen, maar blijft op een hoog niveau.

Wereldhandel laat herstel zien

De OESO meldde dat de export van de groep van negentien belangrijkste industrielanden en de Europese Unie in het afgelopen kwartaal met 0,9% steeg ten opzichte van de voorgaande periode. De wereldhandel laat gestaag herstel zien van de harde klappen door de coronapandemie vorig jaar, toen handelsstromen voor een groot deel stil werden gelegd door lockdowns en andere maatregelen om de virusuitbraak in te dammen.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin