Onderzoek: meer longontsteking in buurt geitenbedrijven

26-11-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Longontsteking komt vaker voor bij mensen die in de buurt wonen van geiten- en pluimveebedrijven. Onderzoek van het Nivel over de periode 2017-2019 bevestigt eerdere bevindingen in die richting.

Het verband is het duidelijkst bij mensen die minder dan 500 meter van een geitenbedrijf af wonen. Bij grotere afstanden is het verband er niet. Ook in de buurt van pluimveebedrijven zijn in dit onderzoek nu toch weer meer gevallen van longontsteking waargenomen, waar dat in een vorige rapportageperiode niet zo was.

Geen verband griepseizoen of lammerseizoen

Het onderzoek is gedaan in Oost-Brabant en Noord-Limburg. In eerder onderzoek is ook gekeken naar patientgegevens in delen van Gelderland, Overijssel en Utrecht. In het studiegebied komt 26-60% meer longontsteking voor dan in een vergelijkbaar gebied met veel minder intensieve veehouderij. Het verband is er het hele jaar, een duidelijk verband met het griepseizoen of het lammerseizoen is niet gevonden.

Precieze oorzaak niet duidelijk

De precieze oorzaak is niet duidelijk. Ook een speciaal onderzoek van patientengegevens levert geen aanwijzingen. Daar komt nog wel een vervolg op, omdat er maar beperkt gegevens beschikbaar waren. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprgramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) III. Het is deze week naar de Kamer gestuurd door demissionair minister Schouten van LNV.

Er lopen nog drie onderzoeken in het VGO-programma; op geitenbedrijven, bij geitenhouders en bij patiënten. Dit laatste heeft door corona vertraging opgelopen. Er zijn minder gevallen van longontsteking vanwege de pandemie.

De minister ziet nog geen aanknopingspunten voor aanvullende maatregelen in verband met de geitenhouderij.

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur


Beheer