Doorgaan naar artikel

Onderzoek: Covid niet overdraagbaar via vee of eieren

Het coronavirus SARS-CoV-2 kan niet door (pluim)vee of eieren op mensen worden overgedragen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. - Foto: Henk Riswick premium

Het coronavirus SARS-CoV-2 kan niet door (pluim)vee of eieren op mensen worden overgedragen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. - Foto: Henk Riswick

Het coronavirus SARS-CoV-2 kan niet door vee of eieren op mensen worden overgedragen.

Dat blijkt uit onderzoek van Agricultural Research Service (ARS), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Uit het onderzoek blijkt dat het virus zich niet kan vermeerderen in eieren en levende dieren als pluimvee, runderen en varkens. Ze vormen daarom geen risico voor de overdracht van het coronavirus op mensen en kunnen dus geen Covid-19 veroorzaken. Dat geldt ook voor vliegen, muggen en teken, die eveneens werden onderzocht.

Witstaartherten

Alleen het in de Verenigde Staten voorkomende witstaarthert blijkt gevoelig voor SARS-CoV-2. Het hert wordt er niet ziek van, maar infecteert wel andere herten. Het witstaarthert werd betrokken bij het onderzoek, omdat het in de VS voor het vlees gehouden wordt.

ARS startte het onderzoek in februari. Het duurde ruim een half jaar. In eerder Nederlands onderzoek werd al geconcludeerd dat varkens geen rol spelen bij de overdracht van SARS-CoV-2.

Nertsen verspreiden corona

Na het uitbreken van de coronapandemie bleek dat het virus zich gemakkelijk verspreidde via nertsen. In Nederland werden 69 nertsenbedrijven geruimd. Eerder deze maand maakten de demissionaire ministers Carola Schouten (LNV) en Hugo de Jonge (VWS) bekend dat de mest van de geruimde bedrijven over het land mag worden uitgereden. Het was toen negen maanden geleden dat de laatste besmetting bij een nertsenfokkerij werd geconstateerd.

De besmetting bij nertsen leidde in onder andere in Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Italiƫ tot een (tijdelijk) verbod op de nertsenhouderij.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin