Onderzoek: expliciete waarschuwing bij ongezond voedsel werkt beter dan Nutri-Score

08-09 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Een waarschuwing zoals ‘bevat veel vet’ op een verpakking zorgt ervoor dat meer consumenten het product als ongezond beschouwen. Het werkt beter dan een kleurwaarschuwing zoals bij de Nutri-Score.

Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Antwerpen in samenwerking met Zuid-Afrikaanse wetenschappelijke instituten. Daarin werd gekeken naar verschillende alternatieven om consumenten te waarschuwen voor ongezonde producten.

Volgens de onderzoekers is een systeem waarbij duidelijk ‘rijk aan suiker’ of ‘bevat veel zout’ op de verpakking vermeldt staat, effectiever dan vermelden van specifieke hoeveelheden en waarschuwen met kleurcodes.

Voor het onderzoek werd een nieuw label ontwikkeld in de vorm van een waarschuwingsdriehoek met in sommige gevallen een uitroepteken.

De hamvraag volgens de onderzoekers is: zouden voedingsmiddelenbedrijven deze waarschuwingen op hun producten plaatsen?

Nutri-Score in Nederland

In Nederland hebben verschillende supermarkten en bedrijven er al voor gekozen om de Nutri-Score op hun producten te zetten. De Nutri-Score wordt nog beoordeeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wanneer het logo officieel wordt geintroduceerd in Nederland is nog niet bekend.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer