Doorgaan naar artikel

Onderzoek: Groene Revolutie werkt niet in Afrika

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
Foto: ANP

Foto: ANP

Grootschalige landbouwontwikkelingsprogramma’s in Afrika hebben weinig uitgericht tegen honger en leiden tot schulden bij boeren, zeggen voedselzekerheidsexperts.

Dit soort programma’s dreigen te mislukken, als ze geen afstand nemen van industriële kunstmest en commerciële zaden, waarschuwen deze experts in het rapport False Promises, over de activiteiten van de Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA).

Verhogen landbouwopbrengsten

Deze alliantie werd in 2006 gelanceerd en richt zich op het verhogen van de landbouwopbrengsten in Afrika door betere toegang tot markten en kredieten, hoge kwaliteit zaden, betere bodemgezondheid en landbouwbeleid. Het initiatief kreeg onder meer financiering van de Bill & Melinda Gates Foundation en de Nederlandse overheid.

Aantal ondervoede mensen gegroeid

Van de lancering van AGRA tot 2018 groeide het aantal ondervoede mensen in Afrika met 30 procent in de dertien “focuslanden” van de organisatie, blijkt uit het rapport. In AGRA’s strategie voor 2017-2021 wordt gesproken over een bijdrage’ aan het verdubbelen van de opbrengst en inkomens van 30 miljoen kleine boeren. In een verklaring zegt AGRA 4,7 miljoen boeren bereikt te hebben in 2019. De alliantie spreekt tegen dat haar aanpak niet werkt voor Afrikaanse boeren en wijst erop dat de honger wereldwijd toeneemt sinds 2014 en dat de stijging in Afrika te maken heeft met factoren waar AGRA geen invloed op heeft, zoals oorlogen, klimaatverandering en de Covid-19-pandemie.

Tekortkoming

Medeauteur Roman Herre van de studie vindt de belangrijkste tekortkoming van AGRA dat geprobeerd wordt de opbrengst te verhogen via methoden die gebruikt worden in grootschalige industriële landbouw in rijke landen. “Het idee dat een kleine boer die zijn opbrengst verdubbelt, dan ook zijn inkomen ziet verdubbelen, is gewoon onzin,” zegt hij. “Zelfs als je twee keer zoveel oogst, belandt veel van dat geld in de zakken van de bedrijven die de input leveren.”

Zelfs als je twee keer zoveel oogst, belandt veel van dat geld in de zakken van de bedrijven die de input leveren

Gebruik van commerciële zaden

Dat vooral gebruik gemaakt wordt van commerciële zaden, zou leiden tot verlies van meer klimaatbestendige en traditionele gewassen zoals gerst, noten en sorghum, staat in het rapport. Boeren zijn bovendien niet gewend om jaarlijks te betalen voor zaad. “Dergelijke input wordt vaak op krediet gekocht en als er een slechte oogst volgt, hebben ze geen geld om de leningen af te betalen.”

‘Keuze aan de boeren’

AGRA weerspreekt dat boeren zo in de schulden raken. “Wij laten boeren de keuze of ze de kansen willen benutten, en wij verwerpen de visie – die vaak van buiten het continent komt – dat boeren geen toegang moeten krijgen tot zaken die ze nodig hebben en wensen te gebruiken om hun bedrijf en inkomen te verbeteren.”

Snel delen

Image
IPS

Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin