Skip to content

Onderzoek: heffing op vlees nauwelijks uitvoerbaar

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Wanneer er een verbruiksbelasting op vlees(producten) zou komen, bestaat de kans dat de belasting wordt afgewenteld op andere producten dan die waar de belasting op gericht is. Foto: Canva

Wanneer er een verbruiksbelasting op vlees(producten) zou komen, bestaat de kans dat de belasting wordt afgewenteld op andere producten dan die waar de belasting op gericht is. Foto: Canva

Invoering van een vleestaks is nauwelijks uitvoerbaar, in ieder geval op de korte termijn. Dat is de conclusie van een onderzoek door EY Belastingadviseurs in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Ook als de knelpunten om de belasting in te voeren worden opgelost, is belasting niet het beste middel om de doelstellingen (milieuschade compenseren, menselijke gezondheid beschermen) te bereiken, aldus de onderzoekers.

Kans op fraude groter

EY deed onderzoek naar de handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudebestendigheid van heffingen op vlees. De onderzoekers vonden meerdere factoren waardoor een belasting op vlees niet haalbaar is. Verschillende scenario’s werden onderzocht. Zo zouden bij een belasting op het slachten van dieren slachterijen uitwijken naar locaties in het buitenland. Ook zou de kans op fraude groter worden. Als vlees wordt belast en de afdracht komt te liggen bij de Nederlandse slachterijen, wordt het in de hand gewerkt dat vlees van Nederlandse bodem in het buitenland verkocht gaat worden. Tegelijkertijd worden Nederlandse supermarkten zo gestimuleerd om steeds meer (onbelast) vlees uit andere landen in de EU te gaan inkopen.

ICT-systemen van de Belastingdienst

Wanneer er een verbruiksbelasting op vlees(producten) zou komen, bestaat de kans dat de belasting wordt afgewenteld op andere producten dan die waar de belasting op gericht is. Ook zou bij bijvoorbeeld biologisch vlees ‘een verhoging van de huidige onbetaalbaarheid’ kunnen plaatsvinden. Ook in dit scenario zou de kans op fraude groter zijn. Om de ICT-systemen van de Belastingdienst aan te passen naar een verbruiksbelasting op vlees, is minimaal twee jaar maar waarschijnlijk vijf jaar nodig.

Een vleesbelasting zou bij belastingplichtigen niet direct goed vallen

Zonder alle gevonden knelpunten, zou een nationale vleesbelasting alsnog niet de beste keuze zijn om de doelstellingen te bereiken, aldus EY. Een vleesbelasting zou bij belastingplichtigen niet direct goed vallen, waardoor er meer kans is op fraude en de belasting moeilijk uit te voeren en te handhaven is.

Belasting op EU-niveau introduceren

Een deel van de knelpunten kan worden opgelost, wanneer de verbruiksbelasting op vlees op EU-niveau wordt geïntroduceerd. Dat zou dan kunnen op dezelfde manier als de accijns op alcoholhoudende dranken, aldus de onderzoekers. Hiermee zou een deel van de grenseffecten (het verplaatsten van activiteiten naar het buitenland om de belasting te ontlopen) kunnen worden voorkomen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin