Doorgaan naar artikel

Onderzoek: internationale handel kan honger verminderen

Foto: Canva/Artem Beliaikin

Foto: Canva/Artem Beliaikin

Internationale handel kan regionaal lagere gewasopbrengsten compenseren en honger verminderen. Dit is mogelijk wanneer protectionistische maatregelen en andere handelsbelemmeringen worden weggenomen. Dat stelt een team van onderzoekers in een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Voedselprijzen zullen als gevolg van klimaatverandering stijgen in regio’s als Sub-Shara in Afrika en Zuid-Azië. Daarmee zal de honger toenemen, stellen de onderzoekers. Volgens de auteurs kan verdere liberalisering van de wereldhandel de regionale verschillen verlichten.

“Voedseltekorten kunnen worden verminderd als regio’s als Europa en Latijns-Amerika, waar tarwe en mais gedijen, hun productie verhogen en voedsel exporteren naar regio’s die onder zware druk staan ​​van de opwarming van de aarde.”

Goede handelsovereenkomsten en infrastructuur nodig

De onderzoekers bekeken 60 scenario’s met verschillende vormen van handelsbeleid en klimaatverandering. “Onze studie toont aan dat een, schijnbaar verwaarloosbare, afname van de wereldwijde gemiddelde voedselbeschikbaarheid per hoofd van de bevolking met 3% zou leiden tot een toename van 45% van de bevolking die het risico loopt op honger. Dit komt door de ongelijkheid in toegang tot voedsel binnen individuele landen”, aldus een van de auteurs.

Volgens de onderzoekers zijn goede handelsovereenkomsten en goede infrastructuur belangrijke factoren om voedselzekerheid te verbeteren.

Lees ook: FAO ziet honger verder toenemen

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin