Onderzoek: kweekvlees kan concurreren met vlees

11-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Kweekvlees kan op milieu- en kostenvlak concurreren met al het reguliere vlees.

Wanneer producenten van kweekvlees overstappen naar duurzame energie, wordt kweekvlees de meest milieuvriendelijke optie voor vleesproductie. Met niet-groene energie heeft kweekvlees al een lagere milieubelasting dan rundvlees (zowel uit de rundvleessector als melkveesector). Dat is één van de conclusies in een onderzoek naar de zogenoemde Levens Cyclus Analyse van kweekvlees door onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van de Vlaamse dierenrechtenorganisatie Gaia en The Good Food Institute.

Concurreren met kip en varkensvlees

Op het gebied van CO2-footprint kan kweekvlees concurreren met kip en varkensvlees wanneer minimaal 30% van de energie die gebruikt wordt voor de productie van kweekvlees duurzaam is. Volgens de onderzoekers kan kweekvlees waarschijnlijk niet concurreren met plantaardige eiwitproducten op ecologisch vlak. Voor landgebruik is kweekvlees vergelijkbaar met tofu en voor watergebruik is kweekvlees vergelijkbaar met kip en varkensvlees.

Focus op kostprijs kweekvlees

Tegelijkertijd werd een andere studie uitgevoerd met de focus op de kostprijs van kweekvlees. Op dit moment zijn de kosten om kweekvlees te maken veel hoger dan voor regulier vlees. Volgens de onderzoekers zijn kostenreducties in de toekomst goed mogelijk, waardoor de productiekosten dicht in de buurt komen van regulier vlees. Zo kunnen bijvoorbeeld de kosten voor de specifieke groei-grondstoffen voor de cellen omlaag en ook verbeteringen in het productieproces kunnen leiden tot lagere kosten.

Spiercellen laten delen in grote tanks

De onderzoekers gebruikten in hun studie gegevens van vijftien bedrijven die zich met kweekvlees bezighouden. Ze keken naar de productie van kweekvlees zoals die er in 2030 kan uitzien. Die komt neer op spiercellen laten delen in grote tanks, bij ongeveer 37 graden Celsius. Het elektriciteitsverbruik bij dat proces bepaalt grotendeels de impact, samen met de productie van het medium waarin de cellen groeien.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.