Onderzoek naar familievoeren om speendip te voorkomen

Vereijken, Wageningen Livestock Research Trouw Nutrition doen onderzoek naar het zogenoemde familievoeren en de effecten daarvan op het spenen van biggen.

Bij familievoeren vreten en drinken biggen met de zeug mee en leren zo tijdens de kraamperiode al vast voedsel op te nemen. In het onderzoek wordt een nieuw systeem op twaalf varkensbedrijven getest. Het laten meevreten vraagt aanpassingen aan de kraamhokken, niet alleen in het hekwerk maar ook de vorm en plaatsing van voerbakken en watervoorziening. Trouw Nutrition test ook ander voer waar zowel zeug als big voldoende voedingsstoffen uit halen. Uitkomsten worden later dit voorjaar verwacht.

Natuurlijke situatie in stal mogelijk maken

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat tot 30% van de biggen na het spenen de eerste 20 uur niet vreten. Met als gevolg dat ze zich daarna gaan overvreten. In de natuur vreten biggen al in de eerste veertien dagen met de zeug mee. Door een nieuw kraamhok te ontwikkelen, willen de onderzoekers deze natuurlijke situatie in de stal mogelijk maken. Volgens Trouw Nutrition is het voer dat zeug en biggen gezamelijk vreten voor 70% hetzelfde als bestaand zeugenvoer en voor 30% nieuw zodat het aan de vertering van de biggen voldoet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.