Onderzoek naar marktmacht grootste retailer van Europa

06-08-2020 | |
Duitse Real-vestiging. Foto: ANP
Duitse Real-vestiging. Foto: ANP

Het Duitse retailconcern Schwarz Gruppe, de eigenaar van Lidl en Kaufland, wil 101 supermarktvestigingen van de keten Real overnemen, maar de kartelbewaker gaat daarmee niet zonder meer akkoord.

De Schwarz Gruppe is de grootste retailer van Europa. Het Bundeskartellamt wil nauwkeurig nagaan welk effect de overname van 101 vestigingen van Real heeft op de concurrentieverhoudingen in deze sector. Dat gebeurt met instemming van de Europese Commissie die de zaak anders zelf had willen dan wel moeten bestuderen.

Eerder onderzoek

Tevens bekijkt de mededingingsautoriteit wat er na een overname gebeurt aan de kant van de leveranciers. Ruim 350 voedingsfabrikanten van bij elkaar zeventien productgroepen wordt om informatie gevraagd. Aan de hand daarvan onderzoekt het Bundeskartellamt de actuele structuur- en machtsverhoudingen aan deze kant van de markt. Een eerder onderzoek van de kartelbewaker uit 2014 wordt op die wijze geactualiseerd en aangevuld.

Marktaandelen

De dominerende grootgrutters – Edeka, Rewe, Lidl en Aldi – hadden uitgaande van dat rapport zes jaar geleden een marktaandeel van 85% in de afzet aan de consument. Het marktaandeel gerekend naar het inkoopvolume was exact hetzelfde. De concentratie is in de jaren daarna eerder meer dan minder geworden. Een poging van het Bundeskartellamt om Edeka te beletten de keten Kaiser’s Tengelmann over te nemen, leed bijvoorbeeld schipbreuk. De toenmalige minister van economische zaken Sigmar Gabriel vreesde een groot verlies aan werkgelegenheid als de overname zou worden afgeblazen.

Edeka

Het Bundeskartellamt heeft zich duidelijk niet laten afschrikken door deze ingreep en blijft onverdroten verdergaan met het zetten van vraagtekens bij het machtsvertoon van de leidende grootgrutters. Edeka wilde los daarvan vorig jaar ook een aantal vestigingen van Real overnemen (in dit geval 87), maar die transactie werd door Edeka zelf afgeblazen. Het Bundesamtkartellamt kondigde voorafgaande daaraan een soortgelijk onderzoek aan als nu in het geval van de Schwarz Gruppe.

Uitbreiding Schwarz Gruppe

In totaal telt de keten Real in Duitsland 270 filialen, die tot begin dit jaar in handen waren van de Metro Gruppe. Dit concern zag geen brood meer in de keten en wil zich nu geheel concentreren op de groothandel ten behoeve van het kleinwinkelbedrijf en de horeca. Kopende partij was de Russische vastgoedinvesteringsmaatschappij SCP.

De niet aan de beurs genoteerde Schwarz Gruppe is de afgelopen jaren fors op de uitbreidende toer geweest. Inmiddels telt deze retailer ruim 12.500 supers in 33 landen, waaronder ook de Verenigde Staten, waar het dit voorjaar zijn 104e supermarkt opende.

Omzet

De omzet van het concern kwam in het jongste op 29 februari beëindigde boekjaar 2019/20 uit op € 113,3 miljard. De keten Lidl nam daarvan € 89 miljard voor zijn rekening: 10% meer dan in het voorafgaande jaar. Kaufland (formeel de kopende partij in de beoogde Real-transactie) zag de omzet groeien met 4,5% naar € 23,7 miljard.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer