Onderzoek naar overdracht MRSA in varkensstallen

09-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen onderzoek naar de overdracht van veegerelateerde MRSA in varkensstallen via stof.

Dát MRSA wordt overgedragen door stof hadden zij eerder vastgesteld. Nu wordt gekeken naar verschillen in vallend stof en inhaleerbaar stof.

Inhaleerbaar stof speelt een rol bij de overdracht van MRSA naar varkenshouders, maar dit op grote schaal meten is moeilijk. Vallende stof daarentegen kan gemakkelijk gemeten worden door stofdoeken in de stal te plaatsen. De onderzoekers willen vaststellen hoe goed vallend stof een maat is voor inhaleerbaar stof door deze beide te meten in dezelfde stallen.

MRSA bestrijden met bacteriën

De studie naar stof is onderdeel van een groter onderzoek. In dit onderzoek staat het toedienen van ‘goede’ bacteriën in de neus van biggen om MRSA terug te dringen centraal. De Utrechtse onderzoekers hebben hiervoor de afgelopen jaren op meerdere Europese varkensbedrijven neusmonsters genomen. Deze monsters van biggen zijn gebruikt om potentiële MRSA-verdringende bacteriën te vinden. In een vervolgonderzoek zal gekeken worden hoe deze bacteriën veilig in stallen toegepast kunnen worden.

Varkenshouders gezocht

Het stofonderzoek waarvoor varkenshouders gezocht worden is aan dit grote onderzoek gerelateerd. Naast een vragenlijst bestaat het onderzoek uit het plaatsen van stofdoeken en pompen in de stal of het dragen van een kleine pomp op de riem. Deelname duurt iets meer dan één week. De studie loopt tot de zomer. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen zich melden via excludemrsa@uu.nl of kijken op https://www.uu.nl/excludemrsa.

van der Linde

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.