Doorgaan naar artikel

WUR onderzoekt smaakverschil gangbaar en biologisch varkensvlees

Biologisch vlees is duurder dan gangbaar en volgens consumenten lekkerder. WUR gaat onderzoeken of dat echt zo is.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Biologisch varkensvlees zou volgens consumenten beter smaken dan gangbaar varkensvlees. Of dat echt zo is, wordt nu onderzocht door WUR.Foto: Canva premium

Foto: Canva

Biologisch varkensvlees is duurder dan gangbaar en volgens consumenten lekkerder. Wageningen UR gaat onderzoeken of dat echt zo is.

Wageningen UR start het internationale vierjarig onderzoeksproject mEATquality. Aan de hand van internationale data maken de onderzoeker een vergelijking tussen biologisch en gangbaar varkensvlees.

Onderzoek op varkensbedrijven

De onderzoekers gaan op varkensbedrijven in Denemarken, Duitsland, Polen, Spanje en Italië kijken naar dierenwelzijn, rassen en de verstrekte voersoorten. Gedurende het project wordt vlees van varkens van deze bedrijven aan smaakpanels gepresenteerd. Laboratorium voeren chemische en fysische analyses uit. De onderzoekers koppelen de analyses aan de herkomst van het vlees.

Data-warehouse

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, richt WUR een speciaal data-warehouse in dat alle data verzamelt. Voor de uitkomsten van het onderzoek is het van belang dat elke onderzoekspartij op dezelfde manier meet en de data op dezelfde manier aanlevert.

De koppeling van data is van belang om te kunnen controleren of biologisch varkensvlees uit het ene land daadwerkelijk anders smaakt dan vlees uit de conventionele houderij in het andere land. Daarnaast moeten de onderzoekers een waterdicht tracking- en tracingsysteem bouwen. Persoonsgegevens van de deelnemende varkenshouders mogen daarbij niet zichtbaar zijn.

Traceerbaarheid is belangrijk bij voorkomen vleesfraude

Uiteindelijk kan het project mEATquality de basis vormen voor een grote Europese database voor vleesherkomsten. Een dergelijke database bestaat al voor wijn. Traceerbaarheid van vlees is belangrijk bij het voorkomen van vleesfraude, zoals het paardenvleesschandaal en het verkopen van gangbaar vlees als biologisch.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin