Doorgaan naar artikel

Onderzoek naar smaakverschillen vlees

Het Wageningse onderzoek richt zich op pluimvee- en varkensvlees, omdat de verschillen in de houderijsystemen daar het grootst zijn. Foto: Canva

Het Wageningse onderzoek richt zich op pluimvee- en varkensvlees, omdat de verschillen in de houderijsystemen daar het grootst zijn. Foto: Canva

Onderzoekers van Wageningen University & Research starten een onderzoek naar smaakverschillen tussen biologisch en gangbaar geproduceerd vlees.

Van biologische producten wordt vaak beweerd dat ze beter smaken, de onderzoekers willen weten of dat echt zo is en als dat zo is, waarom. Het Wageningse onderzoek richt zich op pluimvee- en varkensvlees, omdat de verschillen in de houderijsystemen daar het grootst zijn. Om de verschillen in kaart te brengen, wordt er onder andere gekeken naar de impact van het ras, bewegingsvrijheid en de voeding.

Beter businessmodel

Als blijkt dat extensief gehouden dieren lekkerder vlees opleveren, dan biedt dat mogelijkheden voor een beter businessmodel. Probleem is wel dat het risico op fraude toeneemt. Het team wil de analysemethoden uit het onderzoek gebruiken om dergelijke fraude op te sporen.

Aan de hand van de fysische en chemische eigenschappen van het vlees is zichtbaar te maken of een dier buiten heeft geleefd en wat voor voer er is verstrekt. Met verder onderzoek is zelfs het herkomstland van een dier te bepalen.

Het onderzoeksproject mEATquality loopt vier jaar en heeft een budget van € 6 miljoen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin