Onderzoek naar Tsjechische steun aan landbouwbedrijven

Tjechische premier Andrej Babis. Foto: ANP
Tjechische premier Andrej Babis. Foto: ANP

De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar steun die de Tsjechische overheid heeft gegeven aan grote landbouwbedrijven.

De Europese Commissie kondigde het onderzoek woensdag aan tegelijktijdig met de goedkeuring van een investeringsregeling voor Tsjechische fruitteeltbedrijven en voor irrigatie. In voorgaande jaren hebben de Tsjechische autoriteiten ten onrechte grote ondernemingen ondersteund, is het vermoeden van de Europese Commissie. Grote bedrijven werden gekwalificeerd als midden- en kleinbedrijf en kwamen daardoor voor steun in aanmerking.

Landbouwbedrijven van de premier

De Europese regeling staat wel investeringssteun aan grote bedrijven toe, maar dan moet vast staan dat de investering niet zou zijn gedaan zonder de steun en bovendien moet die steun tot een minimum beperkt blijven. De Europese Commissie zegt gerede twijfel te hebben of de toegekende steun door Tsjechiƫ aan grote bedrijven aan de voorwaarden voldoet.

Eerder werd al bekend dat de Europese Commissie de landbouwbedrijven van premier Andrej Babis in het vizier heeft als het gaat om onterechte subsidies. Babis is oprichter van het megalandbouwbedrijf Agrofert. De premier zegt dat hij de banden met het bedrijf heeft doorgesneden sinds hij de leiding heeft over het Tsjechische kabinet.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.