Onderzoek pootgoedfraude mogelijk ook stopgezet

VVD-Kamerlid Helma Lodders. - Foto: Roel Dijkstra
VVD-Kamerlid Helma Lodders. - Foto: Roel Dijkstra

Het strafrechtelijk (voor)onderzoek naar pootgoedfraude is mogelijk stopgezet. Dat stelt VVD-Kamerlid Helma Lodders in vragen aan landbouwminister Carola Schouten.

Afgelopen weekend bleek al dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek naar misstanden bij slachterijen niet kon afronden.

Lodders en haar collega-Kamerleden Jaco Geurts, Maurits von Martels (beiden CDA) en Roelof Bisschop (SGP) stelden vorig jaar Kamervragen over de fraude met pootaardappelen, die in de ogen van de poortgoedbedrijven zeer laks werd aangepakt door de NVWA.

Pootgoed met vervalste NAK-certificaten

In het voorjaar van 2019 verkocht handelsbedrijf Zeeland Trade illegaal pootgoed aan boeren in Belgiƫ. De pootaardappelen waren afkomstig van een Nederlandse teler (uit Kruisland) en voorzien van vervalste certificaten van keuringsdienst NAK. Terwijl de Belgische autoriteiten overgingen tot de vernietiging van de gewassen, besloot de NVWA de illegale aardappelen gecontroleerd te laten uitgroeien voor consumptie.

Bevoegdheden NVWA overhevelen naar NAK

De NAK had graag hard tegen de fraudeurs willen optreden, maar heeft daarvoor niet de wettelijke bevoegdheden. Dat erkende de minister in antwoord op Kamervragen.

Lodders wil nu van de minister weten of ze van plan is bevoegdheden van de NVWA over te hevelen naar de NAK, zodat er wel afdoende kan worden opgetreden, nu dat kennelijk niet gebeurt door de NVWA.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer