Onderzoek toont associatie ultrabewerkt voedsel en dementie

03-08 | |
Vooral frisdrank droeg bij aan een verhoogde inname van ultrabewerkt voedsel. - Foto: Canva/Meawnamcat
Vooral frisdrank droeg bij aan een verhoogde inname van ultrabewerkt voedsel. - Foto: Canva/Meawnamcat

Mensen die veel ultrabewerkt voedsel eten, lopen meer risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

De studie bewijst niet dat ultrabewerkte voedingsmiddelen dementie veroorzaken, het laat alleen een associatie zien.

Onder ultrabewerkt voedsel vallen voedingsmiddelen die complexe industriële processen hebben ondergaan, zoals frisdranken, chips en koekjes. Ze bevatten vaak veel toegevoegde suikers, vet en zout. “Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn bedoeld om gemakkelijk en smakelijk te zijn, maar ze verminderen de kwaliteit van iemands dieet”, zegt studieauteur Huiping Li van de Tianjin Medical University in China. “Deze voedingsmiddelen kunnen ook voedseladditieven of moleculen uit de verpakking bevatten. In andere onderzoeken is aangetoond dat ze negatieve effecten hebben op denk- en geheugenvaardigheden.”

Bijdrage frisdrank

De studie werd uitgevoerd onder 72.083 mensen van de UK Biobank, een grote database met de gezondheidsinformatie van een half miljoen Britten. De deelnemers waren 55 jaar en ouder en hadden bij aanvang van het onderzoek geen dementie. Ze vulden vragenlijsten in over wat ze de vorige dag aten en dronken. Op basis daarvan werden de deelnemers in vier gelijke groepen verdeeld.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen maakten gemiddeld 9% uit van de dagelijkse voeding van mensen in de laagste groep, gemiddeld 225 gram per dag, vergeleken met 28% voor mensen in de hoogste groep met een gemiddelde van 814 gram per dag. Vooral frisdrank droeg bij aan een verhoogde inname van ultrabewerkt voedsel.

Kleine verandering dieet helpt

Na tien jaar bleken 518 mensen een vorm van dementie te hebben. Van de groep die het minst vaak ultrabewerkt voedsel at, bleken 105 mensen dementie te hebben ontwikkeld. In de groep die de hoogste hoeveelheid kregen 150 mensen de diagnose dementie. Na correcties op de resultaten wat betreft familiegeschiedenis en andere beïnvloedingsfactoren concluderen de onderzoekers dat een toename per 10% van de dagelijkse inname van ultrabewerkte voeding het risico op dementie met een kwart verhoogt.

Bovendien werd geschat dat het vervangen van 10% van de ultrabewerkte voeding in het dieet door onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen voor een 19% lager risico op dementie zorgt. “Het is bemoedigend om te weten dat kleine en beheersbare veranderingen in het dieet een verschil kunnen maken in iemands risico op dementie”, aldus Li.

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer