Doorgaan naar artikel

Onderzoek toont wijdverbreide fraude met importhoning

Fraude met geïmporteerde bijenhoning komt op grote schaal voor in de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese antifraudebureau Olaf. Met bijna de helft van de onderzochte monsters uit importpartijen is gesjoemeld, vooral door goedkope suiker of siroop toe te voegen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
importhoning premium

Foto: Canva

Fraude met geïmporteerde bijenhoning komt op grote schaal voor in de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese antifraudebureau Olaf. Met bijna de helft van de onderzochte monsters uit importpartijen is gesjoemeld, vooral door goedkope suiker of siroop toe te voegen.

De autoriteiten onderzochten 320 monsters van geïmporteerde honing uit 20 landen. 46% hiervan bleek verdacht. Omdat er geen eenvoudige manier is om aanlenging met suiker aan te tonen, was nader onderzoek nodig. 44 bedrijven zijn verder onderzocht en 7 daarvan hebben uiteindelijk een sanctie gehad.

De meeste verdachte monsters komen uit China, terwijl Turkse honingmonsters de hoogste gehaltes illegaal toegevoegde suiker bevatten. Van de honing die via het Verenigd Koninkrijk de EU binnenkomt is bijna 100% verdacht.

Aanlenging met suiker of siroop

De meest gevonden vorm van fraude is aanlenging met suiker of siroop. Suiker is veel goedkoper dan honing. Maar volgens Europese regels mag bijenhoning geen toegevoegde suikers bevatten. Daarnaast worden er illegaal kleurstoffen toegevoegd aan honing om te verdoezelen welke soort honing het is. Ook wordt er gesjoemeld met herkomstlabels.

Geen gevaar voor de volksgezondheid

De fraude betekent geen gevaar voor de volksgezondheid maar ondermijnt wel het vertrouwen in voedsel, aldus Olaf. Ook leidt de fraude tot oneerlijke concurrentie. Echte importhoning kostte € 2,32 per kilo in 2021, terwijl suikersiropen gemaakt van rijst ongeveer € 0,50 per kilo kostten.

De EU is een netto-importeur van honing. Aan het onderzoek deden 18 landen mee, inclusief de niet-EU-landen Zwitserland en Noorwegen. Nederland komt op die lijst niet voor.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin