Onderzoek: veel bewerkte plantaardige producten ongezond

08-06 | |
Foto: Novum RegioFoto
Foto: Novum RegioFoto

Veel van de huidige sterk bewerkte, plantaardige vleesvervangers zijn ongezond omdat ze veel verzadigd vet, zout en suiker bevatten. Maar ultrabewerkt voedsel hoeft van zichzelf niet ongezond te zijn. Dat stelt de Amerikaanse voedingswetenschapper David Julian McClements.

McClements is verbonden aan de Universiteit van Massachusetts Amherst en is hoofdauteur in een recent verschenen wetenschappelijk artikel in Science of Food. Hij onderzoekt hoe betere plantaardige eiwitten kunnen worden geproduceerd.

Meer onderzoek naar minder bewerking

Er wordt vaak aangenomen dat plantaardige voedingsmiddelen gezonder zijn dan dierlijke, ‘maar dit is vaak niet het geval’, zo staat in het artikel. Terwijl de plantaardige voedingssector zich uitbreidt om aan de vraag van de consument te voldoen, merkt McClements in het artikel op dat “een plantaardig dieet niet per se beter is dan een omnivoordieet, vanuit voedingsoogpunt.” Veel plantaardige voedingsmiddelen zijn sterk bewerkt en bevatten veel toevoegingsmiddelen, “wat voor veel consumenten ongewenst is. Daarom is er behoefte aan meer onderzoek naar de ontwikkeling van bewerkte plantaardige voedingsmiddelen die minder ingrediënten bevatten en minder bewerkingen vereisen”, zo staat in het artikel.

Verrijking

Plantaardige producten moeten worden verrijkt met voedingsstoffen die van nature aanwezig zijn in dierlijk vlees, melk en eieren, waaronder vitamine D, calcium en zink. Ze moeten ook goed verteerbaar zijn en de volledige aanvulling van essentiële aminozuren leveren.

“We proberen bewerkte voedingsmiddelen gezonder te maken”, zegt McClements. “We willen ze zo ontwerpen dat ze alle vitamines en mineralen bevatten die je nodig hebt en gezondheidsbevorderende componenten hebben zoals voedingsvezels en fytochemicaliën (bioactieve stoffen), zodat ze goed smaken en makkelijk en goedkoop zijn en je ze gemakkelijk in je leven kunt opnemen. Dat is het doel in de toekomst, maar voor de meeste producten zijn we er nog niet.”

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.