Doorgaan naar artikel

Onderzoekers: toename buitenlandse investeringen in tuinbouw is risico

Het aantal buitenlandse participaties in Nederlandse kennis- en techniekbedrijven in de tuinbouw groeit. Naast voordelen zijn er risico’s.

Groenteveredeling in kassen. - Foto: ANP premium

Groenteveredeling in kassen. - Foto: ANP

Het aantal buitenlandse participaties in Nederlandse kennis- en techniekbedrijven in de tuinbouw groeit. Naast voordelen zijn er risico’s. Dat concludeert de provinciale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter uit onderzoek in Zuid-Holland.

In de periode 2015 tot en met 2022 groeide het aantal participaties snel in bedrijven die actief zijn in veredeling, kassenbouw en teelt- en klimaatsystemen. Dat waren vooral Nederlandse bedrijven die participeren, maar de groei buitenlandse participaties is opvallend de laatste jaren. Dat waren er 3 in de 4 jaren tot 2019, maar sindsdien zijn er 10 buitenlandse participaties geregistreerd, tegen 22 participaties door Nederlandse bedrijven (sinds 2019). Het aantal binnenlandse participaties is dus groter en groeit sneller.

Eén van de aanbevelingen is het glastuinbouwareaal te beschermen om zo ook de Nederlandse techniekbedrijven sterk te houden.

Risico‘s

Er zitten grote voordelen aan participaties, zoals professionalisering en toegang tot markten, maar de onderzoekers signaleren ook nadelen en risico’s als het om buitenlandse bedrijven gaat. De kans daalt dat Nederlandse bedrijven na een buitenlandse participatie nog deelnemen aan collectief onderzoek. Ook kan een participatie uitmonden in het vertrek van activiteiten uit Nederland. Bovendien kunnen risicovolle financieringsconstructies deze bedrijven treffen en beschadigen.

De aanbeveling aan regionale overheden is dan ook om de vinger aan de pols te houden bij bedrijven met buitenlandse participaties. Dat is minder het geval als om het binnenlandse participaties gaat, waar dus de meeste transacties plaatsvinden.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin