Onderzoeksproject naar fermentatie plantaardige eiwitten

14-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Een privaat-publiek consortium gaat onderzoek doen naar de inzet van fermentatie om de kwaliteit en smaak van plantaardige eiwitten te verbeteren.

Dat meldt onderzoeksinstituut Nizo. Plantaardige eiwitten bevatten vaak stoffen die onaangename smaken in eindproducten kunnen veroorzaken. Met het project ‘bio-zuivering van plantaardige eiwitten’ wil de groep instellingen en bedrijven deze ongewenste stoffen uit de plantaardige eiwitingrediënten halen.

Ongewenste componenten verwijderen

“Fermentatie is een eeuwenoude, bekende en veilige techniek in de voedselproductie, die in alles wordt gebruikt, van alcoholische dranken en brood tot zuurkool en yoghurt. Maar het is veel breder toepasbaar dan dat. Met dit project willen we voortbouwen op bestaande ervaring met het gebruik van fermentatie om ongewenste componenten te verwijderen en dat meer in het algemeen toe te passen bij de productie van nieuwe en verbeterde plantaardige voedingsproducten”, zegt Vesela Tzeneva, Senior Project Manager bij Nizo.

Meer keuze voor consumenten

“Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in het diversifiëren van hun voeding met plantaardige voedingsproducten. Maar ze willen ook hoogwaardige producten, liefst met minder chemische toevoegingen. Dit biozuiveringsproject zal de weg vrij banen naar dergelijke producten, waardoor consumenten veel meer keuze hebben in het voedsel dat ze kopen”, zegt Ralf Zink, hoofd R&D, DMK.

Het project duurt drie jaar en het consortium bestaat uit Nizo, Wageningen Universiteit, vrije Universiteit Amsterdam, HAS Hogeschool, Bel, DMK, General Mills, Glanbia, Iff en Ruitenberg. Het project wordt mede gefinancierd door de Topsector Agri & Food. Ook heeft het project Europese subsidie ontvangen.

KloostermanBeheer