Doorgaan naar artikel

Onenigheid in EU-parlement vertraagt klimaatplannen

Het Europees Parlement heeft de stemming over een reeks klimaatplannen op de valreep uitgesteld.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva

Foto: Canva

Het Europees Parlement heeft de stemming over een reeks klimaatplannen op de valreep uitgesteld.

Door onenigheid tussen de voorstanders dreigden de maatregelen het niet te halen. Het parlement zou in Straatsburg stemmen over onder meer het uitbreiden van het betaalsysteem voor CO2-uitstootrechten, een klimaatfonds om de gevolgen voor burgers te verzachten en een importheffing voor bijvoorbeeld klimaatonvriendelijk gemaakt staal en cement. Dat zijn sleutelonderdelen van het zogeheten Fit for 55-pakket van de Europese Commissie, dat de CO2-uitstoot in de EU in 2030 met minstens 55% moet verlagen.

Emissierechtenplan

Maar de moeizame overeenstemming tussen de christendemocratische EVP, de liberalen, de sociaaldemocraten en de groenen rafelde uiteen toen de EVP samen met de rechterflank van het parlement het emissierechtenplan (ETS) aanpaste.

Hoeveel vertraging de plannen nu oplopen is onduidelijk. Een van de hoofdrolspelers, PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim, wil de voorstellen met spoed weer opnieuw naar het parlement loodsen. Dat kan volgens hem deze week nog, maar anderen zijn somberder en houden rekening met maanden uitstel.

Pas na de stemmingen in het parlement over de klimaatplannen, kunnen de onderhandelingen met de EU-landen beginnen. Als zij het vervolgens eens zijn, kunnen de klimaatplannen worden ingevoerd.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin