Onenigheid over uitstel statiegeld op blikjes

21-06 | |
Het innamesysteem voor statiegeldblikjes moest op 1 januari 2023 klaar zijn. Dat wordt 1 april 2023. - Foto: Canva/Tookapic
Het innamesysteem voor statiegeldblikjes moest op 1 januari 2023 klaar zijn. Dat wordt 1 april 2023. - Foto: Canva/Tookapic

De invoering van statiegeld op blikjes wordt drie maanden uitgesteld. De Stichting Afvalfonds Verpakkingen zegt dat dat komt door leveringsproblemen van machines voor het tellen en sorteren van de blikjes. De milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux stelt dat het een vertragingstactiek is van de supermarkten.

Het innamesysteem voor statiegeldblikjes moest op 1 januari 2023 klaar zijn. Dat wordt 1 april 2023, meldt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Het gaat om ongeveer 2 miljard blikjes per jaar. Het statiegeld bedraagt 15 cent. De supermarkten zijn verplicht de blikjes in te zamelen.

Onzekerheid over grondstoffen en machines

Volgens Stichting Afvalfonds Verpakkingen is er onzekerheid over de levering van grondstoffen en machines voor het inzamelingsysteem. De stichting wil dat het systeem bij de start direct goed functioneert. “Voor de consument moet heel duidelijk zijn dat blikjes bij ieder inzamelpunt ingenomen kunnen worden en dat je echt je geld terugkrijgt. Anders is het statiegeldsysteem op blik bij voorbaat gedoemd te mislukken.”

Te veel speelruimte

Directeur Rob Buurman van het Recycling Netwerk Benelux (RNB) noemt een andere reden voor de vertraging. “Deze poging tot vertraging laat zien dat er te veel speelruimte is gegeven aan het bedrijfsleven. Het is dringend nodig om de statiegeldwet aan te scherpen om verder tegenstribbelen te voorkomen.”

Ruim 22 maanden is meer dan voldoende om een goed functionerend statiegeldsysteem op te zetten

Buurman hekelt vooral de keuze van het kabinet om verkooppunten, waaronder supermarkten, zelf te laten bepalen of ze statiegeld teruggeven aan de consument. “Dit geeft de tegenstribbelende supermarkten de vrijheid om het proces te frustreren. Het kabinet gaf het bedrijfsleven ruim 22 maanden de tijd. Dit is meer dan voldoende om een goed functionerend statiegeldsysteem op te zetten. In andere landen is de invoertermijn vaak vastgesteld op rond de 12 maanden.”

Staatssecretaris: uitstel teleurstellend

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) noemt het uitstel ‘zeer teleurstellend’, meldt persbureau ANP. Heijnen wil dat de sector zich inzet om het systeem alsnog op tijd in te voeren. Gebeurt dat niet, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer