Skip to content

OneThird voorspelt houdbaarheid en gaat voedselverspilling tegen

De scanner van OneThird voorspelt de houdbaarheid van groente en fruit. Zo kunnen het oogstmoment en de logistiek worden aangepast, wat voedselverspilling tegengaat.

Scanner van OneThird voorspelt houdbaarheid groente en fruit en gaat zo voedselverspilling tegen premium

Een medewerker voorspelt de houdbaarheid van aardbeien met de scanner die OneThird heeft ontwikkeld. - Foto: OneThird

OneThird heeft een scanner ontwikkeld die de houdbaarheid van groente en fruit kan voorspellen. Hierop kunnen het oogstmoment en de logistiek worden aangepast. Dat leidt tot minder verspilling en betere marges. “Onze missie is om in 2027 150 miljoen kilo voedselverspilling te voorkomen”, aldus chief product officer Laurens Drapers.

OneThird komt voort uit een hardwarebedrijf dat sensoren ontwikkelt voor de medische industrie. “Op een gegeven moment werd vanuit de industrie gevraagd of we ook sensoren kunnen gebruiken om de intrinsieke kwaliteit van voedsel vast te stellen”, blikt Drapers terug. “Naar aanleiding van deze vraag zijn we drie jaar geleden een incubatorprogramma gestart. We hebben marktonderzoek gedaan en een prototype ontwikkeld. Daarbij richten we ons specifiek op groente en fruit, omdat in deze categorie de meeste verspilling plaatsvindt.”

We maken een digitale vingerafdruk van het verouderingsproces

Twee jaar geleden is OneThird als zelfstandig bedrijf verder gegaan en is de toepassing in de keten geïmplementeerd. Het gaat om een optische scanner, die met behulp van infrarood centimeters diep door de producten gaat.

Laurens Drapers (OneThird) gaat met sensoren voedselverspilling tegen. - Foto: Ronald Hissink
Laurens Drapers van OneThird. – Foto: Ronald Hissink

Drapers licht toe: “We maken een digitale vingerafdruk van het verouderingsproces. We hebben ontzettend veel producten gemeten in verschillende rijpheidsstadia en zodoende een enorme database opgebouwd. Daardoor kunnen onze scanners precies aangeven wat de intrinsieke kwaliteit van een bepaald product is. Via algoritmes gebaseerd op kunstmatige intelligentie kunnen we vervolgens de houdbaarheid tot een dag nauwkeurig voorspellen.”

Daarnaast past OneThird ook automatische beeldherkenning toe. “Wij kunnen de buitenkant van het product analyseren en aangeven of een product op basis van een bepaalde kleur of vorm wel of niet voldoet.”

Voordelen in de gehele keten

Het systeem biedt grote voordelen in de gehele keten, benadrukt Drapers.”Telers krijgen real-time feedback over de kwaliteit. Deze kunnen ze gebruiken om hun teeltsysteem verder te verbeteren.”

Ook voor de distributie is het heel belangrijk om meer te weten over de houdbaarheid. “De kwaliteit van – bijvoorbeeld – aardbeien is heel variabel. Dat heeft onder meer te maken met het seizoen, het weer en de verwerking. Over het algemeen wordt gesteld dat aardbeien zes dagen houdbaar zijn, maar in werkelijkheid fluctueert de houdbaarheid tussen de vier en de twaalf dagen.”

“Stel dat een bedrijf gebruikmaakt van twee verschillende exportroutes, de ene duurt vier dagen en de andere acht dagen. Als je niet weet wat de houdbaarheid van de aardbeien is en je kiest voor een lange exportroute, dan loop je het risico dat bij aankomst de gehele partij moet worden weggegooid. Weet je wel precies hoe lang de aardbeien houdbaar zijn, dan kun je dynamisch bepalen naar welke bestemming een bepaalde batch gaat.”

Ook de retail heeft veel baat bij de sensoren. “Het is natuurlijk ontzettend zonde als een bakje aardbeien na zes dagen uit een winkel wordt gehaald, omdat ze niet meer goed zouden zijn, maar in werkelijkheid acht dagen houdbaar zijn. Dan hadden ze nog twee dagen verkocht kunnen worden.”

Toevoegen aan bestaande controles

De scanners zijn klein en mobiel, zodat ze aan de bestaande kwaliteitscontroles kunnen worden toegevoegd. “Met onze methode kunnen bedrijven hun controleproces automatiseren. In tijden van personeelstekort is dat natuurlijk heel gunstig.”

Inmiddels kunnen de scanners voor vier producten worden gebruikt: avocado’s, tomaten, blauwe bessen en aardbeien. “Het duurt lang voordat wij een algoritme helemaal hebben gebouwd, omdat we te maken hebben met verschillende variaties binnen het seizoen”, legt Drapers uit. “Dit jaar breiden we uit naar nog tien producten, waaronder mango ‘s, kiwi ‘s, druiven en rood fruit. We hebben deze producten gekozen op basis van de voedselverspillingsgetallen. We willen de grootste bronnen van voedselverspilling aanpakken, om de meeste impact te maken.”

Wij kunnen ervoor zorgen dat het juiste product op het juiste moment op de juiste plek komt

Dat sluit naadloos aan bij de missie van het bedrijf. “We heten OneThird, omdat een derde van al het voedsel op de wereld wordt verspild. Bijna de helft daarvan is groente en fruit. Een belangrijke oorzaak is dat men niet weet wat de intrinsieke kwaliteit en de houdbaarheid van diverse producten is. Dat is precies wat wij kunnen voorspellen. Wij kunnen ervoor zorgen dat het juiste product op het juiste moment op de juiste plek komt.”

Wereldwijde vraag naar scanners

Inmiddels maken al diverse bedrijven gebruik van de scanners. “We zijn in de Nederlandse keten begonnen. Hier zijn we het verst qua implementatie. Inmiddels leveren we ook aan Amerika en Canada, waar producten vaak lange afstanden moeten afleggen. Verder zijn we in gesprek met grote bedrijven in Duitsland en België en we verwachten dat bedrijven in Frankrijk en Spanje later dit jaar volgen. We krijgen ook verzoeken van bedrijven uit Zuid-Amerika, Australië en India binnen. De timing is goed. Voedselverspilling is een hot item.”

Een medewerker voorspelt de houdbaarheid van aardbeien met de scanner die OneThird heeft ontwikkeld. - Foto: OneThird
Foto: OneThird

Om de meeste impact te maken, richt het bedrijf zich vooral op telers en distributeurs. Al verwacht Drapers dat de scanners in de toekomst, als er meer groente- en fruitsoorten geanalyseerd kunnen worden, ook geschikt zijn voor de supermarkten. Inmiddels is een eerste stap gezet. “Tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas hebben we het prototype van de Avocado Store-unit gelanceerd. Deze scanner is heel geschikt voor het bepalen van de houdbaarheid van avocado’s op de winkelvloer.”

Het probleem rond voedselverspilling is enorm, benadrukt Drapers. “Zo’n 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door voedselverspilling. Wij verwachten 20% van de voedselverspilling van onze klanten te kunnen verminderen. Daarbij gaat het echt om gigantische bedragen. We willen écht een bijdrage leveren aan de voedselverspilling, zodat we hopelijk in de toekomst onze naam kunnen veranderen in OneFourth.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin