Ongekende groei bezorgformules supermarkten en maaltijden

01-07 | |
De FSIN verwacht dat de markt voor maaltijdbezorging tussen nu en 2030 zal verdubbelen. Foto: ANP
De FSIN verwacht dat de markt voor maaltijdbezorging tussen nu en 2030 zal verdubbelen. Foto: ANP

Bezorging van maaltijden en boodschappen is de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld en die groei zal doorzetten. Dat meldt FoodService Instituut Nederland (FSIN) in de nieuwste FSIN Food500.

In de periode 2018-2021 zijn veel supermarkten in gaan zetten op online verkoop en thuisbezorging. De bezorgers van boodschappen en maaltijden behaalden een omzet van € 3,9 miljard, een toename van 278,6% in vergelijking met 2018. Het FSIN verwacht dat deze groei door zal zetten en de markt voor maaltijdbezorging tussen nu en 2030 zal verdubbelen. In de lijst met snelste groeiers zijn ook veel bezorgformules te vinden: de lijst wordt aangevoerd door Uber EATS en Deliveroo.

Flitsbezorgers op rem

Nog zo’n trend in bezorgformules in 2021 was de flitsbezorging. Deze specifieke tak van bezorging was volgens het FSIN goed voor een omzet van € 184,4 miljoen. Toch voorziet het instituut dat de snelle opmars zal afnemen door de problemen waar de flitsers tegenaan lopen. Enkele gemeentes nemen maatregelen tegen de distributiecentra (darkstores). Ook flitsbezorgers zelf nemen gas terug en verleggen de koers van hypergroei naar winstgevendheid.

Omzetgroei foodretail

Volgens FSIN is de omzet van foodretail in 2021 gestegen naar € 41 miljard. In 2018 was dit nog € 35 miljard. De groei komt volgens het instituut met name door de coronamaatregelen die een grote impact hadden op de foodservice (horeca, catering en gemak). Zij zagen de omzet in vergelijking met 2018 met € 2 miljard dalen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer