Ongekende keldering tarweprijs in Australië

Australië gaat veel tarwe oogsten. Dat drukt de tarweprijs daar sterk.

De tarweprijs in Australië is in 1 week met 19% gekelderd. Zo’n sterke prijsdaling is erg ongewoon. De oorzaak is dat de tarwe in Australië er goed voor staat. Het Australische overheidsbureau Abares verwacht in seizoen 2020/2021 de één na grootste tarweoogst ooit.

26,7 miljoen ton

Australië hoort bij de grootste tarwe-exporteurs in de wereld. Tarwe bracht half juni in Australië omgerekend 264 Amerikaanse dollars per ton op. Eind vorige week werd $ 205 betaald, een daling van 19% in een week. Door droogte produceerde het land de laatste twee jaar erg weinig tarwe. Dit groeiseizoen staat de tarwe er zo goed voor dat Abares uit gaat van een oogst van 26,7 miljoen ton. Dat is 76% meer dan de oogst van dit seizoen 2019/2020. De tarweoogst begint daar eind oktober. Als de prognose van Abares uitkomt dan is alleen de oogst van 2016/2017 nog groter uitgevallen.

Groeizaam weer

Door het groeizame weer gaat Australië veel tarwe exporteren, verwacht Abares. De verkoop op de wereldmarkt bleef vorig seizoen steken op 8,9 miljoen ton. De export schiet volgend seizoen omhoog naar 16,5 miljoen ton, verwacht Abares.

Veel tarwe ten opzichte van binnenlands verbruik

Australië produceert veel tarwe ten opzichte van het binnenlandse verbruik. Ruim 65% van de productie moet worden geëxporteerd. In de EU is dat bijvoorbeeld slechts 20%. Daardoor is Australië sterk afhankelijk van de wereldmarkt. Het wordt een hele opgave voor de exporteurs om een plekje te vinden voor al die overtollige tarwe. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste Wasde-prognose uit van een recordoogst in de wereld van 773 miljoen ton tarwe, terwijl de wereld maar 753 miljoen ton nodig heeft. Daardoor groeit de tarwevoorraad aan het eind van het nieuwe seizoen naar 316 miljoen ton, wat ook een record is. Grote voorraden hebben een prijsdrukkend effect omdat ze tegenvallers in de oogst opvangen. Er is weinig ruimte om tegen een goede prijs Australische tarwe te slijten.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.