Doorgaan naar artikel

Ongekende prijsstijging brood; alle voeding duurder

Hogere prijzen voor brood en melk hebben voeding vorige maand nog duurder gemaakt dan de maand daarvoor.

De prijsstijging bij brood is in 25 jaar nog niet zo groot geweest als nu. - Foto: Roel Dijkstra premium

De prijsstijging bij brood is in 25 jaar nog niet zo groot geweest als nu. - Foto: Roel Dijkstra

Hogere prijzen voor brood en melk hebben voeding vorige maand nog duurder gemaakt dan de maand daarvoor.

De gemiddelde voedingsmiddelenprijs steeg daardoor ten opzichte van oktober met 2% naar een niveau dat bijna 16% hoger ligt dan vorig jaar.

Inflatie daalt

De inflatie duikt daarentegen omlaag, blijkt uit cijfers van het statistische bureau CBS. In november was de geldontwaarding voor het eerst in 5 maanden weer kleiner dan 10%. De gemiddelde prijsverhoging van alle consumentenproducten valt lager uit dan in de voorgaande maanden als gevolg van het kleinere prijsverschil op jaarbasis bij energie.

Ongekende prijsstijging bij brood

De prijsstijging bij brood is enorm. De boterham ging in 1 maand tijd met 4,4% in prijs omhoog. Dat is ongekend bij een product dat normaal nauwelijks in prijs stijgt. Het rijmt ook niet met de graanprijzen, want die gaan juist flink omlaag. De verhoging moet dan ook gezien worden als compensatie voor de gestegen energieprijzen in de voorbije maanden.

In 25 jaar is de prijsstijging bij brood nog niet zo groot geweest als nu. Door de forse prijsverhoging in november springt het prijsverschil op jaarbasis ineens van 10% in oktober naar ruim 15% afgelopen maand. In de tijd dat een brood meer dan € 1 per stuk kost (sinds de jaren 90) hebben we dergelijke prijsverhogingen niet gezien. Alleen in de zomer van 2008 kwam de prijsstijging even boven de 10%, maar grotere verschillen zijn er niet geweest.

Pizza’s zijn goedkoper

Opvallend hierbij is dat pizza’s al drie maanden op een rij goedkoper zijn geworden. Het gevolg hiervan is dat het prijsverschil bij dit product is geslonken tot onder de 7%. In de afgelopen maanden waren pizza’s nog 13% duurder dan een jaar geleden. De reden moet gezocht worden in de prijsstijging die de pizzaverkopers vorig jaar november hebben doorgevoerd. Toen ging de prijs ineens met 5% omhoog.

Forse prijsverhoging melk

Een pak halfvolle melk werd in november ineens 4,1% in prijs verhoogd. Dat is een forse verhoging na een paar maanden van relatieve rust. Het tilt het prijsverschil op jaarbasis ineens naar 27%. De goedkope halfvolle melk kostte een jaar geleden 89 cent per liter in de supermarkten, nu ligt die prijs op € 1,15. Yoghurt en kaas stijgen ook nog iets in prijs. Voor deze producten betaalt de consument inmiddels ook een kwart meer dan een jaar geleden.

Krap aanbod eieren

Het krappe eieraanbod is voor de consument ook voelbaar. Het gemiddelde prijsniveau ging vorige maand met 3,1% omhoog, waardoor de eieren ruim 22% duurder zijn dan een jaar geleden. Bij boter stabiliseren de prijzen in de winkels, terwijl de prijzen in november 2021 omhoog gingen. Het prijsverschil op jaarbasis slinkt zodoende naar 36,5%.

Prijzen vlees blijven hangen

Bij vlees blijven de prijzen een beetje hangen op het niveau van de afgelopen maanden. Bij varkensvlees schommelt het prijsverschil met vorig jaar al sinds mei rond de 15%. Bij kip liggen de prijzen zo’n 18% hoger dan in de tweede helft van 2021. Rundvlees is het meest in prijs gestegen met prijzen die een kwart hoger zijn dan vorig jaar.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin