Doorgaan naar artikel

Ongekende schade in stormweekend

Verzekeraars Interpolis en Agriver hebben opgeteld 450 schademeldingen binnen van stormschade aan kassen. - Foto: Interpolis premium

Verzekeraars Interpolis en Agriver hebben opgeteld 450 schademeldingen binnen van stormschade aan kassen. - Foto: Interpolis

Drie stormen raasden over Nederland en zorgen voor een ongekend aantal schademeldingen bij verzekeraars.

Landelijk wordt de schade van bedrijven en particulieren maandag 21 februari geschat op zo’n € 500 miljoen. Ook lekkages, afgewaaide dakbedekking en schades aan zonnepanelen worden veel gemeld.

De storm die vrijdag 18 februari over Nederland raasde, door de weerinstanties Eunice genaamd, was een van de drie zwaarste in ruim 50 jaar, met zeer zware windstoten die plaatselijk voor grote problemen, ook landinwaarts, zorgde. Bijvoorbeeld bij melkveehouder Agnes Lensing in het Drentse Gasselternijveen, waar een groot deel van het dak op de melkveestal kapot is gewaaid. De boerin, bij het grote publiek bekend als Boerin Agnes van Boer zoekt Vrouw, zegt vooral opgelucht te zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen en bedankt op social media mensen voor de geboden hulp.

Schade aan kassen

Verzekeraars Interpolis en Agriver hebben opgeteld 450 schademeldingen binnen van stormschade aan kassen. Het aantal loopt nog op. Interpolis, dat een marktaandeel heeft van meer dan 80%, meldt 375 schademeldingen. Agriver denkt dat het aantal meldingen richting de 75 gaat. De omvang van de schade varieert sterk. Enkele bedrijven meldden meer dan 500 kapotte ruiten, stelt Interpolis. Agriver spreekt over meldingen van 10 tot 500 kapotte ruiten. “De enige provincie waarvan we geen schade gemeld hebben gekregen is Limburg. Daar was het code geel vrijdag 18 februari, maar dat is ook Interpolis-gebied”, laat een woordvoerder van Agriver weten. Ook bij kleinere schades kunnen de gevolgen groot zijn.

1.100 agrarische schades

Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur tot maandagochtend 11.00 uur zijn rond de 1.100 agrarische schades gemeld bij Interpolis, waarvan 625 bij agrarische bedrijven. De meldingen komen uit het hele land en lopen nog op, laat de verzekeraar weten. Het gaat bij boerenbedrijven vooral om kapot gewaaide daken en schade aan lichtkoepels en mestsilo’s. Bij de kassen om ruitbreuk en schade aan gewassen en techniek. Interpolis zegt dat de getroffen ondernemers hulp krijgen bij het dichten van daken, het plaatsen van noodwanden en stabilisatie van het stal- of kasklimaat om de gevolgen voor teelt en productie te beperken.

Forse opbrengst windenergie

Er is ook een voorzichtig positieve kant aan de stormachtige dagen: het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen lag afgelopen week op het hoogste niveau ooit. Circa 48% van de energie was afkomstig van duurzame bronnen. Door de harde wind was vooral de opbrengst van windenergie fors meer. Wind was goed voor 35% van het totaal. Ook dit was een record. Het gebrek aan zon was weer te merken in de mindere opbrengsten uit zonnepanelen.

Beheer
WP Admin