Ongevoeligheid voor massaontslag in de landbouw

28-10 | |
Vergaderboer Columnist
Een lege koeienstal. Uitkopen van boerenbedrijven zal leiden tot verlies van duizenden arbeidsplaatsen in de landbouw. - Foto: ANP
Een lege koeienstal. Het uitkopen van boerenbedrijven leidt tot verlies van veel aanverwante banen in de landbouwsector. - Foto: ANP

​Waar het aangekondigde verlies van honderden arbeidsplaatsen bij Philips leidt tot intens medeleven met de werknemers, blijft het bij dreigend verlies van vele duizenden arbeidsplaatsen in de landbouw oorverdovend stil.

“Dit is heel erg”, zei een vakbondsbestuurder over de ontslagen bij Philips. Hij sprak met een soort grafstem en vervolgde: “Deze mensen hebben hun beste jaren aan Philips gegeven en nu komen ze zonder werk op straat de staan. Dit betekent een inbreuk op het leven van vele gezinnen”.

Wrang. Als gevolg van de stikstofcrisis moeten veel boeren moeten worden uitgekocht. Maar zorg over de werkgelegenheid en de gezinnen ben ik niet tegengekomen. Ook niet over de werkgelegenheid in zuivel, veevoerfabrieken, slachterijen, mechanisatie en van nog veel meer mensen, die hun brood aan de boer verdienen. De zorg ging uit naar de bloemetjes en de bijtjes, de biodiversiteit. Maar niet naar de mensen, die hun levenswerk van generaties vernietigd zien worden.

Koploper in ongevoeligheid is Kamerlid Tjeerd de Groot

Koploper in ongevoeligheid is Kamerlid Tjeerd de Groot. Bij de discussie over een nieuw landbouwakkoord pleitte hij vorige week voor een wettelijke stok achter de deur. Anders zouden boeren zich er weer aan onttrekken. Caroline van der Plas reageerde fel en zei dat boeren echt wel bereid zijn duurzamer te werken. Ze kreeg steun van Roelof Bisschop van de SGP die De Groot verzocht wat te doen aan zelfreflectie, want niemand is geholpen met deze nieuwe aanzet tot polarisatie. De Groot staarde toen als een koe naar een lege voerbak.

Van duizenden arbeidsplaatsen minder in de landbouw wordt men koud noch warm

Zo staan we er voor. Een paar honderd arbeidsplaatsen weg bij Philips en men roept ach en wee. Van duizenden arbeidsplaatsen minder in de landbouw wordt men koud noch warm. En die arbeidsplaatsen gaan verloren als de inkrimping vanwege de stikstofplannen doorgaat, zoals D66 wil. Dat wordt een kaalslag op het platteland. Het Algemeen Dagblad schreef dat elke boer zorgt voor werk voor 10 in of aan de landbouw verwante personen. Anderen verdienen meer aan de boer dan de boer zelf verdient.

Pleit ik nu voor het niet doorgaan van de transitie in de landbouw? Nee, zeker niet. Maar de forse aandacht voor de ontslagen bij Philips zet je aan het denken. De gevolgen voor de werkgelegenheid voor landbouwtransitie worden onderbelicht.

Meer over


Beheer