Doorgaan naar artikel

Ongezonder met Nutri-Score!?

Gezonde keuzes maken is lastig. Consumenten hebben moeite met de informatie op etiketten van voedingsmiddelen.

Column
Food
Foto: ANP

Foto: ANP

‘Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting’, dat was de titel van het persbericht dat de Gezondheidsraad eind november uitstuurde naar aanleiding van zijn evaluatie van het nieuwe Nutri-Score-algoritme. Het is echter nog niet helemaal klaar, want de dranken moeten nog gedaan worden. Maar daarna is de overheid aan zet om te beslissen of Nutri-Score in Nederland ingevoerd zal worden.

Gezonde keuzes maken is lastig. Consumenten hebben moeite met de informatie op etiketten van voedingsmiddelen. Bovendien hebben ze er geen tijd voor. Daarom kan zo’n logo met een groene score (A-B) voor gezonde keuzes en rood (E) voor ongezonde keuzes, heel behulpzaam zijn.

Doen, dus! Maar hoe kan het dat chips een groene B krijgen en olijfolie en oranje D? En dat volkorenbrood net zo gezond is als wit brood en pizza’s? Het logo klopt dus niet. Daarom hebben wetenschappers de manier waarop de Nutri-Score wordt berekend herzien. Deze zomer leverden ze hun werk op. Daarna heeft de Gezondheidsraad goed naar deze herziening gekeken.

Olijfolie scoort nog steeds geen groene A of B

De herziene versie is een verbetering, zegt de Gezondheidsraad. Het is duidelijker welke producten een ongezonder zijn, zoals sauzen, koek en zoutjes. Maar er zijn nog steeds knelpunten. Volkorenpasta en rijst zijn niet te onderscheiden en olijfolie scoort nog steeds geen groene A of B. Bovendien is er te veel ruimte om extra suiker of zout toe te voegen. Het is daarom essentieel dat de tekortkomingen daadwerkelijk worden opgelost. Ik ben het helemaal eens met de Gezondheidsraad.

Je zou willen dat zout- en suikerverlaging leidt tot een betere Nutri-Score

Eigenlijk is die titel van het persbericht veel te positief. ‘Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting’. Ik maak me vooral zorgen om de ruimte die er is om meer zout en suiker toe te voegen aan producten, terwijl we zout en suiker juist moeten verlagen. We eten er nu al te veel van. Je zou willen dat zout- en suikerverlaging leidt tot een betere Nutri-Score. Maar zo werkt het nu dus niet: producten kunnen nog een stukje zoeter of zouter worden, zonder dat de Nutri-Score van kleur verandert. Uit het verleden weten we dat dit soort doelen richtinggevend zijn voor de voedingsmiddelenindustrie. We kunnen ons niet permitteren dat die richting nog steeds onjuist is.

Snel delen

Annet Roodenburg is lector Voeding en Gezondheid aan de HAS Hogeschool.
Annet Roodenburg

Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin