Online verkoop van maaltijden flink gestegen

15-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

35% bestelt online maaltijden

De online verkoop van maaltijden staat op nummer twee van meest online bestelde producten in de eerste helft van 2020. Ruim 35% van de Nederlanders ouder dan 12 jaar bestelde online maaltijden bij een restaurant, fastfoodketen of cateraar. Kleding, schoenen en accessoires werden het meest online besteld, ruim 48%. In de eerste helft van 2020 kocht 71% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder, ongeveer 10,7 miljoen mensen, iets online. Dat is 11% meer dan een jaar eerder. Het gaat om mensen die aangaven in drie maanden voorafgaand aan het onderzoek iets online gekocht te hebben.

Hogere uitgaven

Behalve dat mensen vaker via internet kochten, steeg ook het totale bedrag dat wordt uitgegeven. Ruim een vijfde gaf aan voor € 500 of meer online te hebben gekocht. Een jaar eerder lag dat iets lager. Mannen, die volgens het CBS wat actiever kopen op internet, geven daarnaast meer uit dan vrouwen. Bedragen voor internetaankopen lagen het meest tussen de € 100 en € 500. Met name twintigers, dertigers en veertigers kopen online, maar het aantal 65-plussers dat via internet kocht groeide het hardst. In de eerste helft van 2020 kocht bijna twee derde van de 65- tot 75-jarigen online tegenover 45% een jaar eerder. Ook het aandeel 75-plussers steeg, van 17% in 2019 naar 25% in 2020.

Corona-effect?

De cijfers laten volgens het CBS geen precieze effecten van de eerste maatregelen van de coronacrisis zien. “Er kan een effect zijn door corona, maar de antwoorden in het onderzoek zijn niet precies per week of maand. Er zijn wel aanwijzingen voor corona-effecten, omdat de stijging ook te zien is in producten die je met corona associeert, aldus CBS-onderzoeker Maarten Bloem. “Denk aan levensmiddelen, cosmetica, schoonmaakmiddelen en medicijnen, dus de gebruiksgoederen die nu moeilijker te verkrijgen zijn.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.