Doorgaan naar artikel

Onrust bij aandeelhouders Just Eat Takeaway

Het verlies van Just Eat Takeaway over de eerste helft van dit jaar komt uit op € 486 miljoen. - Foto: ANP

Het verlies van Just Eat Takeaway over de eerste helft van dit jaar komt uit op € 486 miljoen. - Foto: ANP

Aandeelhouder Cat Rock Capital Management wil dat Just Eat Takeaway het Amerikaanse Grubhub afsplitst of verkoopt.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was maandag een van de grootste dalers in de AEX-index. De kritiek van activistische aandeelhouder Cat Rock Capital Management maakte aandeelhouders ongerust.

Het aandeel Just Eat Takeaway verloor 1,9%. Cat Rock Capital Management, goed voor ongeveer 6,5% van de uitstaande aandelen van Just Eat Takeaway, is ontevreden over de ‘lage’ aandelenkoers van de maaltijdbezorger en wil dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl het eerder dit jaar overgenomen Amerikaanse Grubhub voor het einde van dit jaar afsplitst of verkoopt.

€ 486 miljoen verlies

Just Eat Takeaway bestempelde 2021 eerder als het ‘piekjaar van verliezen’. Door overnames van het Britse Just Eat en het Amerikaanse Grubhub kwam het verlies over de eerste helft van dit jaar uit op € 486 miljoen. De omzet van de van oorsprong Nederlandse onderneming steeg in dezelfde periode wel hard, met bijna 50% naar € 2,6 miljard.

In de Verenigde Staten heeft Just Eat Takeaway het met zijn merk Grubhub lastig. Verschillende Amerikaanse steden en staten legden bezorgbedrijven een maximumpercentage op dat ze in rekening mogen brengen bij restaurants, om die te beschermen tijdens de coronacrisis. Ook is de concurrentie van Uber Eats en DoorDash daar hevig. Topman Jitse Groen zei te rekenen op een samenwerking van meerdere Amerikaanse bezorgers op de langere termijn.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin