Doorgaan naar artikel

Onrust op komst bij ZuivelNL

Foto: Galama Media

Foto: Galama Media

Het rommelt binnen ZuivelNL, dat in 2014 door LTO en NZO opgericht is om het wegvallen van het PZ op te kunnen vangen.

Zaken moesten algemeen verbindend kunnen worden, zodat iedereen meebetaalt aan algemeen gewenste zaken als onderzoek, promotie en het vaststellen van minimale productievoorwaarden. Die mogelijkheid tot algemeen verbindend verklaring is er echter nooit gekomen. Toch bleef de organisatie opgetuigd en breidde deze zelfs gestaag uit in personele bezetting. Daarbij is de scheidslijn tussen zuivelbedrijven en ZuivelNL erg dun. Diverse medewerkers zijn tijdelijk uitgeleend aan ZuivelNL, vaak vanwege hun specifieke kennis.

Boeren hadden het al niet voorzien op deze ‘big brother’

Boeren betalen nu 5 cent per 100 kilo melk, gemiddeld dus een kleine € 500 per melkveehouder per jaar. De besluitvorming binnen ZuivelNL is niet openbaar. Het takenpakket verzwaart, maar het budget voor dit jaar is grofweg gehalveerd. Tot nu toe is niet duidelijk waarop de organisatie gaat bezuinigen. De directie weigert in te gaan op vragen daaromtrent. ‘Broedende kip’ enzo.

De KoeMonitor blijkt niet EU-bestendig en daarin worden ook nog eens private en publieke taken vermengd. Boeren hadden het al niet voorzien op deze ‘big brother’. De tientallen miljoenen boerengeld die daarin geïnvesteerd zijn, lijken zo ook nog eens in lucht op te gaan. Een hard gelag.

Gesloten bolwerk

Directeur Janine Luiten is dat niet aan te rekenen. Zie stapte ruim een jaar geleden op deze rijdende trein. Zij gaat in de groenten- en fruitbranche aan de slag. Dat doet ze al zestien maanden na haar aantreden. In die periode heeft ze geen interviews gegeven over ZuivelNL en de koers die ze ermee wil inzetten. Haar vertrek is de aftrap van een periode van onrust bij dit gesloten bolwerk.

Snel delen

Image
Robert Bodde

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin