Onrust rondom graandeal blijft markt beheersen

02-11 | |
De hoge internationale marktprijzen ondersteund door een tegenvallende oogst in Argentinië. - Foto: Sopa Images
De hoge internationale marktprijzen ondersteund door een tegenvallende oogst in Argentinië. - Foto: Sopa Images

Rusland heeft zich weer aangesloten bij de graandeal. Het land trok zich dit weekend terug uit het akkoord over de uitvoer van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne over de Zwarte Zee.

Dit gebeurde na een drone-aanval op een Russische vloot. Het akkoord zorgt voor een veilig vervoer vanuit Oekraïne en risico’s nemen toe als Rusland niet deelneemt aan een speciale route.

Graanprijzen omhoog

Toen de spanning dit weekend in het Zwarte Zeegebied toenam, was dat direct terug te zien in graanprijzen. Verschillende tarwenoteringen bewogen begin deze week omhoog. Door de onzekerheden stijgen zowel internationale noteringen als prijzen op de fysieke markt.

Graanbeurs in Rotterdam

De graanbeurs in Rotterdam verhoogde de EU-voertarwe notering eerder deze week met € 13,50 naar € 361 per ton. In Duitsland steeg de voertarwe notering met € 14 naar € 345. De prijsschommelingen zijn zeer fors, waardoor zowel kopers als verkopers terughoudend zijn. Op de termijnmarkt in Parijs daalden de tarwenoteringen op woensdag 2 november direct na het nieuws over de graandeal.

Tegenvallende oogst in Argentinië

Verder worden de hoge internationale marktprijzen ondersteund door een tegenvallende oogst in Argentinië. Ook in de Verenigde Staten valt de kwaliteit van wintertarwe tegen. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) berichte eind oktober dat 28% van de wintertarwe in ‘goede tot uitstekende’ staat verkeert. Dat was een jaar geleden rond dezelfde peildatum 45%.

Mais

Voor mais staan prijzen ook op een hoog niveau, ondersteund door een krappe wereldbalans. De Europese Commissie heeft eind oktober de raming voor EU-maisoogst verder verlaagd naar 54,9 miljoen ton (-0,6 miljoen ton). Dat zou de laagste opbrengst in 15 jaar zijn. Droogte afgelopen zomer maakt dat opbrengsten in onder andere Spanje, Frankrijk en Polen tegenvallen.

Prognose: volatiele graanprijzen

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer