Doorgaan naar artikel

Onrust Zwarte Zeegebied houdt graanmarkt volatiel

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De graanmarkt blijft zeer volatiel. Na het afgelopen onrustige weekend met Russische aanvallen bleven de tarweprijzen onverstoord dalen. De droneaanval van woensdagnacht zorgde voor een herstel, al was deze aan het begin van de handelsdag sterker dan in de middag.

Rusland blijft de Oekraïense graanexport dwarsbomen. In de nacht van 16 augustus hebben Russische troepen de zuidelijke regio’s van Oekraïne aangevallen met drones. Daarbij is een graanopslagplaats beschadigd in een graanterminal van een haven aan de rivier de Donau in de regio van Odessa, meldt het ANP.

Wereldwijde tarwebalans

De wereldwijde tarwebalans is ruimer geworden en dat zorgt voor prijsdruk. Goede oogstomstandigheden in de Verenigde Staten voor tarwe maakten dat het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) de Amerikaanse tarwevoorraden voor seizoen 2023-’24 hoger heeft ingeschat dan waar eerder van werd uitgegaan. Ondanks dat de wereldwijde eindvoorraad 2023-’24 iets lager uitvalt stonden internationale prijzen begin deze week onder druk. Ook het aanbod Russische tarwe is, hoewel kleiner dan vorig seizoen, nog steeds fors.

Uitvoer van Oekraïens graan

Naast de aanhoudende onrust in het Zwarte Zeegebied gaat de uitvoer van Oekraïens graan via verschillende stromen door. Oekraïne is een van de grootste graanexporteurs in de wereld. Roemenië streeft ernaar om de doorvoercapaciteit voor Oekraïens graan te verdubbelen tot 4 miljoen ton, meldt het persbureau Reuters. De extra uitvoer zal voornamelijk via de rivier de Donau lopen.

Complexe situatie in Zwarte Zeegebied

De situatie in het Zwarte Zeegebied blijft erg complex. Tientallen vrachtschepen liggen vast voor Oekraïense havens. Daar komt nog eens bij dat de kosten voor een oorlogsrisicopremie voor de Zwarte Zee, die bovenop de jaarlijkse verzekeringskosten komt, fors oplopen. Moskou wil alleen terugkeren naar de graandeal als het betere voorwaarden krijgen voor export van eigen voedsel en kunstmest. De Turkse president Erdogan, mede onderhandelaar van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne, hoopt de Russische president Poetin eind deze maand aan tafel te krijgen voor verdere onderhandelingen van de graandeal.

Oogst drukt fysieke tarweprijzen

De fysieke graanprijzen bewegen deze week in Nederland omlaag, deels ingegeven door de prijsdruk eerder deze week op de internationale markten. Maar ook omdat de graanoogst in Nederland goed vordert bij droog weer. De kwaliteit is echter wisselend. De valgetallen van tarwe die is aangeleverd na de neerslag liggen beduidend lager dan voor de regen, geeft CZAV aan. Tarwe met een laag valgetal is ongeschikt voor de maalindustrie. CZAV heeft partijen met een zeer laag hectolitergewicht en schotpartijen dit seizoen gescheiden ontvangen, om bak- en maalkwaliteit tegen hogere prijzen te kunnen afzetten en om met telers op de juiste manier af te kunnen rekenen. “Het komt niet vaak voor dat we zo te werk gaan, maar we zagen een duidelijk kwaliteitsverschil in de tarwe van voor de neerslag en erna,” zegt Jurriaan Visser, manager granen bij CZAV. “De kwaliteitsverschillen zijn dit seizoen groot en daarmee ook het prijsverschil tussen de tarwe met een goede bakkwaliteit en voertarwe. Andere jaren liggen die prijzen dichterbij elkaar.

De oogst is in het zuidwesten van Nederland voor meer dan 95% binnen. Het grootste gedeelte van de ontvangen tarwe (80%) is voor de regenperiode binnengekomen, zegt Visser. “En gelukkig valt het tot dusver mee met de hoeveelheid geleverde partijen met een hectolitergewicht van onder de 70. Ook partijen met schot zijn beperkt gebleven.”

Prognose: volatiele graanprijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin