Doorgaan naar artikel

Ontbossing Amazone verdeelt agribusiness Brazilië

Landbouwgrond in Brazilië. Foto: Henk Riswick

Landbouwgrond in Brazilië. Foto: Henk Riswick

De ontbossing in het Amazonegebied, vooral in Brazilië, krijgt steeds meer internationale aandacht. Ook grote bedrijven en beleggers zijn nu kritisch.

In een brief aan de Braziliaanse ambassades in verschillende landen hebben 29 voornamelijk Europese investeringsbedrijven hun bezorgdheid uitgesproken over die toenemende ontbossing. De ontbossing van het Amazonegebied steeg vorig jaar tot het hoogste niveau in meer dan een decennium. Het was het eerste jaar dat Brazilië werd geleid door president Jair Bolsonaro, een extreemrechtse nationalist die heeft gezworen de regio te ontwikkelen en de milieubescherming te schrappen.

Brief naar ambassades

De brief was een initiatief van het Noorse Storebrand Asset Management en werd ondertekend door onder andere het Nederlandse NN Investment Partners. In de brief staat dat de ‘ontmanteling van het milieu- en mensenrechtenbeleid grote onzekerheid schept over de voorwaarden voor het investeren in of het verlenen van financiële diensten aan Brazilië’. Het is maandag naar de Braziliaanse ambassades in Noorwegen, Zweden, Frankrijk, Denemarken, Nederland, de VS en het VK gestuurd en er is verzocht om een dialoog om de kwestie aan te pakken.

Controversiële wetgevingsvoorstellen

De groep sprak in de brief zijn bezorgdheid uit over controversiële wetgevingsvoorstellen om de bezetting van openbare gronden en bossen te legaliseren en een door Bolsonaro gesteunde poging om inheemse gronden open te stellen voor land- en mijnbouw. Ze wezen ook op recente opmerkingen van de minister van milieu, Ricardo Salles, waarin hij suggereerde dat Covid-19 een goede dekking bood om deregulering door te voeren, omdat journalisten werden afgeleid.

Europese beleggingsondernemingen

De brief komt nadat zeven Europese beleggingsondernemingen vorige week al hadden aangekondigd dat ze investeringen van rundvleesproducenten, graanhandelaren en zelfs staatsobligaties in Brazilië zouden afstoten. “De trends die we in Brazilië zien, zijn zeer zorgwekkend”, vertelde Daniela da Costa-Bulthuis, portefeuillebeheerder Brazilië voor de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco, aan Reuters.

Terugtrekken van investeringsbedrijven

De Braziliaanse agribusiness is voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse investeringen. De sector die vanaf het begin de presidentiële campagne van Jair Bolsonaro omarmde, begint nu verdeeld te raken. Bezorgd over het imago in het buitenland vreest een deel van de sector nu dat het overheidsbeleid onzekerheid schept over de voorwaarden voor buitenlandse investeringen. Tijdens een televisie uitzending zei Bolsonaro daarover onlangs: “We weten dat ons imago niet goed is door verkeerde informatie over de milieukwestie”, terwijl Brazilië het land is dat “de meeste natuur beschermt.”

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin